Linkuri accesibilitate

Călin Popescu Tăriceanu, audiat la DNA în dosarul mitei de 800.000 de euro


Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de luare de mită în valoare de 800.000 de euro
Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de luare de mită în valoare de 800.000 de euro

Călin Popescu Tăriceanu s-a prezentat vineri la sediul DNA pentru a fi audiat de procurori în dosarul în care este acuzat că a luat mită în valoare de 800.000 de euro pe vremea când era prim-ministru.

Dosarul a fost redeschis în această săptămână de procurorii DNA după ce președintele Iohannis a încuviințat solicitarea de ridicare a imunității cerută de procurori.

Inițial, Senatul a respins solicitarea DNA într-un vot care a avut loc în 2019 pe când ALDE, condus de Tăriceanu, era în coaliție guvernamentală cu PSD.

Cererea DNA de urmărire penală a lui Tăriceanu este ultima din șirul de încercări ale procurorilor de a-l aduce pe fostul premier în fața justiției.

Pricopsit cu o datorie de 2 milioane de euro din campania electorală din 2008, premierul Călin Popescu Tăriceanu a inițiat și semnat patru hotărâri de Guvern prin care aproba, la preț dublu, plata licențelor pentru toate calculatoarele din administrația țării. Potrivit DNA, apropiații săi au negociat un comision de 10% din valoarea contractului, banii fiind livrați prin intermediul unor firme offshore.

Partea lui Tăriceanu ar fi fost 800.000 de dolari, sumă plătită firmei de consultanță în contul datoriei de 2 milioane de euro. Plata a fost făcută sub pretextul unor servicii de consultanță, servicii care nu s-au realizat vreodată.

Potrivit procurorilor, prețul serviciilor de consultanță pentru Tăriceanu, prestate în cursul anului 2008, a fost de aproximativ 2 milioane de euro, fiind justificat atât de complexitatea consultanței oferite cât și de numărul mare de persoane care lucrau în cadrul echipei. Un alt factor care a influențat prețul a fost prestigiul internațional al echipei, Arthur Finkelstein fiind consultantul a doi foști președinți americani și al unui prim-ministru israelian, iar Shimon Sheves fusese șeful de cabinet al unui prim-ministru israelian.

Dosarul a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităților judiciare austriece.

În acest caz, a fost trimis în judecată Petru Berteanu pentru complicitate la luare de mită, cazul fiind în procedura de Cameră preliminară la Tribunalul București.

Dorin Marian nu a fost încă deferit justiției, cazul său fiind disjuns întrucât nu a sosit răspunsul la comisiile rogatorii internaţionale care îl vizează pe acesta.

Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea sumei de 830.000 euro de la fostul premier, precum și a sumei de 590.000 euro de la persoana care a primit o parte din comision. În acest scop, au fost indisponibilizate cinci imobile situate în București evaluate la suma de 782.500 euro, precum și un cont bancar deschis la o bancă din Austria.

XS
SM
MD
LG