Linkuri accesibilitate

Calinic Botoșăneanul, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în locul lui Pimen


Calinic Botoșăneanul, noul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților
Calinic Botoșăneanul, noul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Sfântul Sinod l-a ales marți, prin vot secret, pe Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul cu 30 de voturi din 46 de voturi valid exprimate în locul lăsat liber de ÎPS Pimen care a murit după ce s-a infectat cu noul coronavirus, transmite Patriarhia Română într-un comunicat remis Europei libere.

„În ziua 11 iulie 2020, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a desemnat prin vot secret doi candidaţi pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților :

  • Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor
  • Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În data de 21 iulie a.c., Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul cu 30 de voturi din 46 de voturi valid exprimate”, transmite sursa citată.

Cine este Calinic Botoșăneanul

PS Calinic Botoșăneanul s-a născut în Iași, în data de 18 noiembrie 1957. În luna martie a anului 1980 a ajuns la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic, scrie basilica.ro, agenția de știri a Patriarhiei Române.

În perioada 1985-1989 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu.

În 14 mai 1986 a fost hirotonit diacon în Catedrala mitropolitană din Iași de patriarhul Teoctist, iar la 15 august, în același an, a fost hirotonit ieromonah al Mănăstirii Putna.

În 1990 a fost numit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, stareț al Mănăstirii Râșca.

În data de 25 martie 1991, PS Calinic Botoșăneanul a fost hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Iași, în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

CV-ul integral aici.

XS
SM
MD
LG