Linkuri accesibilitate

Camera Comunelor a aprobat acordul comercial cu Uniunea Europeană


Membrii Camerei Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic) au aprobat miercuri acordul comercial post-Brexit al premierului Boris Johnson cu Uniunea Europeană, după ce ambele păru au decis să înceapă un nou capitol al relațiilor cu doar câteva zile înainte ca divorțul lor să devină realitate.

Camera inferioară a Parlamentului a votat cu 521 la 73 în favoarea acordului. Camera superioară a parlamentului dezbate acum proiectul care ar trebui să devină lege la miezul nopții, transmite Reuters.

Marea Britanie și Uniunea Europeană au semnat acordul miercuri, iar parlamentul britanic își va finaliza implementarea, încheind peste patru ani de negocieri și protejând aproape un trilion de dolari din comerțul anual.

Ambele părți au spus că este o șansă de a începe un nou capitol într-o relație forjată pe măsură ce Europa a fost reconstruită după cel de-al doilea război mondial, dar care a văzut adesea Marea Britanie ca un participant reticent la integrarea politică și economică din ce în ce mai strânsă.

Johnson, într-o ședință special convocată a parlamentului, a spus că speră să lucreze „mână în mănușă” cu UE, folosind noua suveranitate a Marii Britanii pentru a remodela economia britanică.

„Brexit-ul nu este un sfârșit, ci un început”, a spus Johnson.

„Responsabilitatea revine acum tuturor, de a folosi cât mai bine puterile pe care le regăsim, instrumentele pe care le-am luat înapoi în mâinile noastre.”

Acordul a fost criticat pe mai multe fronturi de când a fost convenit pe 24 decembrie. Partidul Laburist din opoziție spune că este prea subțire și nu protejează comerțul cu servicii, pescarii îl acuză pe Johnson că nu le-a reprezentat interesele, iar Irlanda de Nord rămâne supusă multor incertitudini.

Cu toate acestea, Johnson a câștigat sprijinul Brexiteers-urilor din partidul său - oferind o pauză în relația cu UE devenită mult mai radicală decât și-au imaginat mulți atunci când Marea Britanie a șocat o lume întreagă în 2016, când a votat să părăsească UE.

Deputatul euroceptic Bill Cash a declarat că Johnson a salvat democrația Marii Britanii de la patru decenii de „supunere” la Bruxelles: „La fel ca Alexandru cel Mare, Boris a tăiat nodul gordian”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG