Linkuri accesibilitate

De ce îl apără Camera de Comerț pe premier | Sorin Ioniță: E elefantul, mega-tunul cu terenul Romexpo


Proiectul transferului a 46 de hectare către Camera de Comerț a generat un scandal în Parlament, fiind lansate acuzații de corupție la adresa celor votează proiectul. Imagine cu planurile imobiliare preconizate dacă s-ar realiza transferul.
Proiectul transferului a 46 de hectare către Camera de Comerț a generat un scandal în Parlament, fiind lansate acuzații de corupție la adresa celor votează proiectul. Imagine cu planurile imobiliare preconizate dacă s-ar realiza transferul.

Miza pentru Camera de Comert a României o reprezintă cele 46 de hectare de la Romexpo, susține Sorin Ioniță – Expert Forum. El consideră că aceasta este explicație pentru apariția comunicatului în care președintele Camerei se declară solidar cu premierul Ciucă, acuzat de plagiat.  

Camera de Comerț și Industrie susține că România are nevoie de „stabilitate politică și guvernanță și nu trebuie să îl judece pe premierul Ciucă”. Poziția intempestivă a Camerei de Comerț vine în contextul în care jurnalista Emilia Șercan a scris în pressone că Nicolae Ciucă ar fi plagiat în teza sa de doctorat. Premierul a negat acuzațiile și a cerut analizarea lucrării.

„Ne-am săturat de atacuri și scandaluri sterile, de instabilitate și destabilizatori. Cu ce și cui ajută un nou scandal (de plagiat) acum când presiunile zilei de azi ne fac să nu știm ce va fi mâine – vrem cu toții ca Statul să facă și să dreagă, însă, în continuu, îi tragem frâna de mână”, este poziția Camerei de Comerț și Industrie, într-un comunicat intitulat sugestiv „Je suis Ciucă”.

Poziționarea Camerei de Comerț este surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât se declară apolitică.

Sorin Ioniță, de la Expert Forum, traduce într-o cheie economică mesajul neașteptat venit din partea Camerei de Comerț și Industrie, condusă de Mihai Daraban. Totul se reduce la interesul pe care Camera îl are pentru a obține 46 de hectare din partea statului, în zona Romexpo. Valoarea terenului este de aproape 500 de milioane de euro. Un proiect de lege care are ca temă acest transfer se află în Camera Deputaților la vot final.

„Când se întâmplă așa ceva ieșit din comun, ca timing, ca ton, ca orice, să căutăm adevăratul motiv: Romexpo. E ditamai elefantul în mijlocul camerei. Nu pot să desprind reacția asta bizară de afacerea Romexpo, e un mega-tun”, avertizează Sorin Ioniță.

Legea prin care complexul Romexpo primește în proprietate gratuită un teren de 46 de hectare a fost trimisă de președintele Iohannis la reexaminare în Parlament. Parlamentarii USR au acuzat că proiectul este făcut cu dedicație pentru „grupul Iulius”, care are interese economice comune cu ale Camerei de Comerț și Industrie.

Analistul Expert Forum remarcă că nu a existat o preocupare din partea Camerei să se pronunțe pe o problemă sensibilă, criza energetică, dar a comunicat despre eventualul plagiat al premierului.

„Este vorba de grupul de la Iași, care presează de o bucată de vreme pentru terenul de la Romexpo. Dumnealor sunt foarte preocupați să-și depună omagiile ca să vadă că sunt acolo și apără partidul. Se apropie la vot Romexpo și va fi scandal uriaș. Nu putem pleca după fenta că pe domnul Daraban l-ar preocupa o secundă integritatea academică. Mesajul este: șefu’ suntem și noi aici, avem două degete sus. Nu e un fel de a te face remarcat sofisticat, de secolul XXI. E un fel de balcanism din filmele de Kusturica”, este opinia lui Sorin Ioniță.

O posibilă explicație este că nu se știe dacă Nicolae Ciucă este de acord cu votarea proiectului.

Sorin Ioniță a reamintit de fosta conducere a Camerei de Comerț și Industrie, reprezentată de Mihai Vlasov, care a fost condamnat la închisoare pentru folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii unor foloase, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Camera de Comerț Vâlcea s-a delimitat de comunicatul oficial „Je suis Ciucă!”.

Valentin Cismaru, președintele Camerei de Comerț Vâlcea, susține că președintele Camerei Naționale a dat comunicatul pentru un interes nelegitim: acapararea celor 40 de hectare de teren de la Romexpo, pe care să le atribuie apoi discreționar unor firme agreate de partidele care îl susțin.

„Stabilitatea nu poate fi condiționată de închiderea ochilor față de eventuale hoții, așa cum ni se cerea în anii 90, să lăsăm politicienii să fure, că țara are nevoie de liniște”, a fost poziția exprimată de Cismaru.

Președintele Iohannis a cerut în cererea de reexaminare a legii garanții că bugetul public nu este prejudiciat, că terenul de la Romexpo nu va fi folosit în alte scopuri și că nu se încalcă legea concurenței.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG