Linkuri accesibilitate

SUA. Camera Reprezentanților autorizează procedura de acuzare și destituire a președintelui, Joe Biden, legat de afacerile fiului său


Președintele Joe Biden afirmă că acuzațiile că ar fi profitat de afacerile fiului său Hunter nu sunt susținute de dovezi și sunt motivate strict politic
Președintele Joe Biden afirmă că acuzațiile că ar fi profitat de afacerile fiului său Hunter nu sunt susținute de dovezi și sunt motivate strict politic

Camera Reprezentanților din SUA a autorizat procedura de destituire și punere sub acuzare împotriva președintelui Joe Biden. Ancheta pornește de la presupusele afaceri controversate din străinătate ale fiului său. Președintele susține că acuzațiile nu aduc dovezi și sunt motivate strict politic

Observatorii citați de Reuters spun că, cel mai probabil, procedura deschisă împotriva președintelui Joe Biden nu va reuși să îl îndepărteze din funcție. Chiar dacă Camera va vota pentru punerea propriu-zisă sub acuzare, Senatul ar trebui apoi să voteze cu două treimi. Este aproape imposibil, în condițiile în care Partidul Democrat al președintelui are o majoritate de 51 la 49.

Votarea procedurii de destituire și punere sub acuzare (impeachment) are însă, notează Reuters, valoare politică și i-ar putea ajuta pe republicani să îl asocieze pe Joe Biden cu presupuse acte de corupție ale familie Biden în campania electorală din 2024.

Republicanii din Camera Reprezentanților susțin că președintele și familia ar fi profitat de afacerilor fiului său, Hunter Biden, în Ucraina și China, în perioada cât a fost vicepreședinte, în mandatele lui Barack Obama, între 2009 și 2017.

Au apărut dovezi că, la acel moment, tânărul Biden i-ar fi făcut pe clienți să creadă că ar putea oferi acces la biroul vicepreședintelui. Nu există însă dovezi că Joe Biden ar fi întreprins, la rândul său, acțiuni directe pentru a ajuta afacerile lui Hunter Biden sau că a beneficiat de pe urma lor.

Într-o declarație, Joe Biden i-a criticat pe republicanii din Camera Reprezentanților pentru că nu se preocupa prioritar de chestiuni politice stringente interne sau externe, cum ar fi finanțarea de urgență pentru Ucraina și Israel.

„În loc să facă ceva pentru a ajuta la îmbunătățirea vieții americanilor, ei [republicanii din Camera Reprezentanților n.r.] se concentrează pe atacarea mea cu minciuni”, a spus președintele SUA.

Pe termen scurt, acțiunea Camerei oferă comisiilor de anchetă mai multă putere legală de a solicita documente și mărturii. Până acum, Casa Albă a invocat lipsa unui vot formal pentru refuzul de a furniza informații. În noile condiții, ar putea fi obligată să se conformeze.

O investigație formală de punere sub acuzare, cu audieri publice, care duce la un vot în Camera Reprezentanților și la un proces în Senat poate avea un impact major în campania electorală, scrie BBC. Acest lucru se va întâmpla chiar dacă republicanii continuă să nu producă dovezi care să-l lege pe președinte de faptele fiului său. La nivel de percepție, scriu jurnaliștii BBC, posibile acte de corupție legate de numele Biden sunt suficient de dăunătoare.

De asemenea, republicanii ar putea, să folosească procedurile de destituire, împreună cu bătăliile juridice ale lui Hunter Biden, ca să distragă atenția de la situația juridică complicată și foarte reală cu care se confruntă Donald Trump, probabilul lor candidat la președinție în 2024.

Deși trei președinți americani au fost puși sub acuzare, Andrew Johnson în 1868, Bill Clinton în 1998 și Trump în 2019 și 2021, niciunul nu a fost înlăturat vreodată din funcție.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG