Linkuri accesibilitate

Campania electorală cu parul. Turnirul insultelor de la Dragnea la Orban


Liviu Dragnea

Când Liviu Dragnea e nervos, vorbește urât, amenință sau invită jurnaliștii în baie. Uneori însă insultele lui se dovedesc lipsite de imaginație prin comparație cu cele ale lui Ludovic Orban.

Politicienii scapă des hățurile limbajului, campaniile electorale fiind terenul propice pentru confruntări în care cuvintele au eleganța parului rupt din gard.

Lui Liviu Dragnea îi place să-și numească adversarii ”slugi”și ”măscărici”, ale lui Iohannis și statului paralel, evident. Mai nou, contestatarii săi s-au metamorfozat din ”șobolani” în ”nimicuri”. Calmul său proverbial suferă o sincopă în astfel de momente, ridică tonul și brațul, privirea taie aerul undeva la doi centrimetri de gâtul celui vizat. Nu-i de glumă. Are însă o justificare, nu doar el e nervos, ci toți pesediștii care de abia așteaptă să vină la contramanifestații.

­”Să nu creadă Iohannis şi slugile lui că numai ei au dreptul să urle. O să lăsăm şi noi oamenii noştri, care sunt foarte nervoşi, să facă contramanifestaţii. Nu mă aştept să înţeleagă mesajul ăsta nici el şi nici măscăricii lui”, a spus Dragnea marți întrebat fiind de ce organizează un miting la Iași exact în ziua summit-ului de la Sibiu, miting la care s-ar fi anunțat contramanifestații.

Cu Ludovic Orban lucrurile stau puțin altfel, când se enervează, emoționează sau vrea să fie elecvent, octavele înalte îi joacă feste. Unele au devenit virale. La Focșani, duminica asta, la mintingul liberalilor, Orban a dovedit că distanța dintre putere și opoziție nu este chiar atât de mare când e vorba de invective.”Dragnea nu are curaj să scoată capul în lume în nicio localitate din țara asta, se ascunde ca un șobolan în Kiseleff unde joacă angry birds. Ați auzit de așa ceva? A înnebunit complet omul asta! Ăsta mai poate să conducă România? Trebuie dus fie la spital!”.

Lui Liviu Dragnea nu de spital îi e frică, mai ales dacă e unul privat, ci de pușcărie. Acolo, crede el, l-ar vrea băgat cu orice preț Iohannis și ”clica lui”. Dar nu orice clică, ci una care ”preferă să fie sluga străinilor”, de-a dreptul nenorocită și ”buboasă” pe deasupra. ”Le e frică, pentru că începem să arătăm ce clică nenorocită, buboasă a fost în această ţară. Cum şi-au bătut joc de oameni, cum au frânt destine, cum au distrus vieţi, cum au blocat această ţară”. Războinicele declarații au fost făcute în fața auditoriului din Dumbrăveni, unde liderul PSD s-a aflat în turneu electoral.

În același discurs memorabil de la Focșani, țandăra lui Ludovic Orban a sărit de-a binelea când a venit vorba de jefuirea țării și de mersul la referendum pentru a o împiedica. A pus pe tipsie lunga istorie a jefuitorilor, de la pecenegi la Dragnea.”Nici pecenegii, nici cumanii, nici turcii, nici rușii nu au jefuit România așa cum au jefuit-o ei în ultimii treizeci de ani și trebuie pedepsiți. Trebuie să spunem DA, la Referendum! Nu putem accepta ca toți cei care au jefuit România să prindă un moment și să scape prin amnistie și grațiere.”

Cât privește îndemnurile la vot și, mai ales, motivațiile lui, fiecare cu repertoriul lui și propria viziune. Dragnea le spune alor săi că trebuie scăpată țara de ”căpușa Iohannis”, iar președintele că ”penalul” și ”infractorul” trebuie dat jos de acolo de unde s-a cocoțat. Doar Dumitru Buzatu deține soluția miraculoasă: ” Să le dăm una în nas tuturor”.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protest al cadrelor sanitare în Piața Victoriei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
XS
SM
MD
LG