Linkuri accesibilitate

Canada ar putea expulza diplomaţii chinezi. China protestează


Ministrul Afacerilor Externe, Melanie Joly, l-a convocat, joi, pe ambasadorul chinez pentru a discuta despre luarea în vizor de către China a unui parlamentar conservator.
Ministrul Afacerilor Externe, Melanie Joly, l-a convocat, joi, pe ambasadorul chinez pentru a discuta despre luarea în vizor de către China a unui parlamentar conservator.

Canada afirmă că ia în considerare expulzarea diplomaţilor chinezi după ce Beijingul a fost acuzat că a luat în vizor un parlamentar şi pe familia acestuia, potrivit BBC.

Ministrul Afacerilor Externe, Melanie Joly, l-a convocat, joi, pe ambasadorul chinez pentru a discuta subiectul. Presa canadiană a relatat că agenţia de spionaj a Canadei crede că China a căutat informaţii despre rudele parlamentarului, într-o încercare de a descuraja „poziţiile anti-China”.

Politicianul a acuzat anterior China de abuzuri în ceea ce priveşte drepturile omului.

Joi, Melanie Joly a afirmat că i-a cerut adjunctului său să îi spună ambasadorului chinez, Chong Peiwu, că ţara sa nu va tolera amestecuri în treburile sale. „Ce s-a întâmplat este complet inacceptabil”, a afirmat Joly.

„Toate opţiunile, inclusiv expulzarea diplomaţilor, rămân pe masă, în timp ce ne gândim la consecinţele acestui comportament”, a declarat ea.

Potrivit unui raport al spionajului canadian, publicat pentru prima dată în Globe and Mail, Michael Chong, un politician conservator din Canada, a fost luat în vizor de guvernul chinez după ce a iniţiat o moţiune în Parlament, în 2021, prin care tratamentul Chinei privind populaţia minoritară uigură era declarat genocid.

China protestează împotriva posibilei expulzări de către Canada a diplomatului, relatează Reuters.

Ambasadorul chinez Chong Peiwu a negat joi că un oficial de la Beijing a vizat un parlamentar canadian și familia sa pentru poziția sa anti-chinezească: „China a aderat întotdeauna la principiul ne-amestecării în treburile interne ale altor ţări”.

Parlamentarul Michael Chong a afirmat că a fost informat de Serviciul de Securitate şi Spionaj Canadian despre luare în vizor de către China. El l-a criticat pe premierul Justin Trudeau și pe guvernul său pentru că nu au expulzat un diplomat despre care agenţia de spionaj sugerează că a fost implicat.

„Ca mulţi canadieni, am familie în străinătate”, a declarat Chong. „Vizarea a familiilor aflate în străinătate pentru a-i intimida şi constrânge pe canadieni aici acasă este o ameninţare gravă, naţională”, a spus el.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG