Linkuri accesibilitate

Cancelarul austriac Karl Nehammer își apără veto-ul împotriva intrării României şi Bulgariei în Schengen și dă exemplu situația din Italia


Cancelarul Karl Nehammer spune că extinderea granițelor Schengen nu poate avea loc dacă protecția granițelor nu funcționează.

Cancelarul austriac Karl Nehammer afirmă că nu este momentul potrivit pentru extinderea spaţiului Schengen, întrucât „extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează”.

Într-un interviu acordat ziarului „Kleine Zeitung", Karl Nehammer apără veto-ul împotriva României şi Bulgariei şi chiar ia în calcul controale extraordinare la graniţa cu Italia, având în vedere situaţia din Lampedusa, unde în ultima săptămână peste 7.000 de migranți au forțat granițele.

În același interviu, cancelarul a răspuns cu „Da" la întrebarea: „Vom controla în curând şi frontiera cu Italia, după ce Lampedusa a declarat starea de urgenţă?".

Potrivit lui Nehammer, autorităţile austriece au intensificat operaţiunile de dragare în zona de frontieră cu Italia ca răspuns la instituirea stării de urgenţă în Lampedusa.

„Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă", a declarat el.

În pofida nemulţumirilor din România şi Bulgaria faţă de refuzul Austriei de a admite cele două ţări în spaţiul Schengen fără controale la frontierele UE, cancelarul îşi menţine veto-ul.

„Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit", a subliniat el pentru "Kleine Zeitung".

El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre ţările Schengen, care sunt justificate, printre altele, de presiunea migraţiei la frontierele externe ale UE.

România a ameninţat recent că va da în judecată Austria din cauza veto-ului.

Între membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare. Cu toate acestea, este posibil să se introducă controale extraordinare pentru o perioadă justificată de timp. Franţa, de exemplu, controlează frontiera cu Italia din cauza pericolului terorismului şi a imigraţiei ilegale. Austria controlează deja frontierele cu Ungaria şi Slovenia, având în vedere presiunea migratorie la frontierele externe ale UE.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG