Linkuri accesibilitate

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, și-a dat demisia


Acuzele de corupție venite din partea procurorilor au condus la demisia cancelarului Sebastian Kurz

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, și-a anunțat demisia după ce este acuzat de fapte corupție, informează Reuters, dar intenționează să rămână în fruntea partidului.

Kurz a negat, în primă fază, acuzațiile care i se aduc și a spus că intenționează să rămână la guvernare alături de Verzi. Mesajul partenerilor de Coaliție a fost că nu mai este potrivit pentru funcția de cancelar și au cerut să fie desemnat un succesor.

Cancelarul a spus după demisie că a luat decizia pentru a preveni haosul și pentru stabilitate. Kurz a adăugat că intenționează să rămână în fruntea Partidului Popular Austriac și ca lider în Parlament. El l-a propus pe ministrul de externe, Alexander Schallenberg, pentru funcția de cancelar. Verzii nu au dat încă un răspuns dacă îl acceptă.

Sebastian Kurz este acuzat de procurorii austrieci că l-ar fi mituit pe proprietarul unui ziar să publice sondaje false, iar banii ar fi venit de la ministerul de Finanțe.

În această săptămână au fost efectuate perchiziții la biroului cancelarului, în cele ale consilierilor, dar și în sediul partidului de la Viena. Sondajele false ar fi fost plătite în perioada 2016 – 2018. Kurz este cancelar din ianuarie 2020.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG