Linkuri accesibilitate

Cancelarul Austriei cere alegeri anticipate, după ruperea coaliției cu extremiștii, în urma unui scandal legat de finanțare rusească


Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, spune că s-a săturat de scandalurile provocate de partenerii de până acum de guvernare, de la Partidul Libertății

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, conservator, a anunțat că îi va cere președintelui convocarea alegerilor anticipate, după ruperea coaliției cu extremiștii de dreapta. Liderul acestora a fost protagonistul unor dezvăluiri în care negocia finanțarea campaniei electorale cu bani rusești.

„Ce-i destul e destul”, a spus Kurz într-o declarație de presă, amintind și de alte scandaluri în care a fost implicat Partidul Libertății, dar care nu au dus însă la destrămarea coaliției.

Cancelarul a anunțat că va propune președintelui austriac Alexander Van der Bellen organizarea, cât mai curând posibil, a unui scrutin legislativ anticipat. Coaliția se formase în decembrie 2017, după două luni de negocieri între conservatorii conduși de Kurz și radicalii populiști de la Partidul Libertății, condus de Heinz-Christian Strache.

”Partea gravă a înregistrării video a fost atitudinea față de abuzul de putere, față de negocierea banilor publici, față de presa acestei țări”, a spus Kurz, care a precizat că a trecut peste multe scandaluri provocate de partenerii săi de guvernare. Partidul Libertății a fost acuzat de rasism și antisemitism.

Vicecancelarul austriac, Heinz-Christian Strache, a fost surprins într-o înregistrare cu camera ascunsă în care oferă contracte guvernamentale în schimbul susținerii politice din partea presupusei nepoate a unui oligarh rus, potrivit dezvăluirilor presei germane.

Înregistrarea filmată cu camera ascunsă provine de dinainte de alegerile din 2017, care au adus în coaliția de guvernare Partidul Libertății, de extremă dreapta, și îl înfățișează pe actualul vicecancelar al Austriei vorbind cu o femeie care se prezintă a fi nepoata unui oligarh rus.

Heinz-Christian Strache este acuzat că ar fi sugerat un sistem ilegal de donații pentru formațiunea politică de extremă-dreapta Partidul Libertății.

Dezvăluirea a fost făcută în contextul unor tensiuni deja existente în cadrul coaliției de guvernare.

Filmarea a fost publicată vineri într-o dezvăluire a publicațiilor germane Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung.

În film, femeia care se prezintă ca fiind nepoata unui oligarh rus, se oferă să cumpere 50% din acțiunile unui ziar austriac, Kronen Zeitung, și să schimbe politica editorială în favoarea Partidului Libertății, condus de Strache. Presa germană îl citează pe vicecancelarul de la Viena propunând, la schimb, contracte publice, afirmând că dorește să copieze modelul Orban din presa ungară. De asemenea, este citată și estimarea lui Strache potrivit căreia intrarea în proprietate rusească a ziarului ar putea duce la creșterea susținerii partidului de extremă dreapta din Austria la 34%.

„Dacă preluați Kronen Zeitung cu trei săptămâni înaintea alegerilor (din 2017 - n.r.) și ne aduceți pe primul loc, putem discuta despre orice”, spunea în conversația citată liderul Partidului Libertății, devenit între timp vicecancelar al Austriei.

Ca parte a afacerii, Strache a sugerat femeii de afaceri din Rusia să pună bazele unei companii similare cu firma austriacă „Strabag”, una din cele mai mari firme de construcții din Europa (implicată în contracte de drumuri și în România n.r).

Informații despre finanțarea partidelor populiste de către Rusia au apărut și în privința formațiunii conduse de Marine Le Pen. De asemenea, lideri populiști-extremiști europeni, ca Matteo Salvini, Marine Le Pen sau Viktor Orban, sunt susținători ai regimului Putin și se opun sancțiunilor impuse de UE la adresa Federației Ruse.

Strache conduce Partidul Libertății din Austria și este unul dintre susținătorii reunirii tuturor partidelor de populist-extremiste într-o Internațională a suveraniștilor, alături de Matteo Salvini și Marine Le Pen, în viitorul Parlament European. La reuniunea de la Milano, unde s-a anunțat crearea acestei alianțe, Partidul Libertății a fost reprezentat de Georg Mayer, europarlamentar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG