Linkuri accesibilitate

Am întrebat epidemiologi: Când urmează valul trei al pandemiei în România?


Specialiștii în epidemiologie spun un număr de 5.000 de cazuri pe zi va marca apariția valului trei al pandemiei
Specialiștii în epidemiologie spun un număr de 5.000 de cazuri pe zi va marca apariția valului trei al pandemiei

Creșterea zilnică de infectări din ultima săptămână ridică întrebarea dacă România se pregătește de un al treilea val al pandemiei de coronavirus. În timp ce în urmă cu o săptămână numărul cazurilor nu depășea 2.500 zilnic, în această săptămână a trecut constant de 3.000.

Medicul Adriana Pistol, director al Institutului Național de Sănătătate Publică, spune că deocamdată nu e cazul să ne îngrijorăm că va veni un nou val: „În momentul ăsta nu cred că este vorba despre preambulul pentru valul trei. Dacă vom avea peste 5.000 de infectări pe zi va fi un semnal de alarmă că urmează valul trei”, a spus Adriana Pistol.

Președinta Societății Române de Epidemiologie, Doica Azoicăi, susține că nu putem să avem o certitudine că vom intra într-un val trei. „Dar așa cum evoluează lucrurile în toate țările din Europa, probabil atât în diversele zonele unde se remarcă o creștere a numărului de cazuri, cât și în România, o să ne confruntăm cu un val trei”, Doina Azoicăi.

Medicul spune că felul în care va arăta valul al treilea al pandemiei depinde de felul în care va înțelege populația să respecte măsurile de protecție:

Nu este o noutate că vine un nou val

Problema este despre cum va arăta acest val trei care va depinde foarte mult de modalitatea în care noi controlăm lucrurile. Nu este o noutate că vine un nou val, deja suntem după un an de trecere printr-un val 1 și un val 2, care a fost mult mai intens și în afară și în România. Ceea ce este de făcut și cum va arăta valul trei vor arăta în același timp cât suntem de consecvenți în măsurile pe care le aplicăm. Măsurile nonfarmacologice trebuie respectate și păstrate, indiferent de opiniile unora și altora că ar însemna o constrângere. Nu este o constrângere, ci o soluție ”, a mai spus medicul epidemiolog.

Doina Azoicăi arată că trebuie intensificată și testarea: „Lucrul acesta deja s-a realizat prin faptul că există posibilitatea de testare rapidă, nu în rândul populației, ci în spitale – unde sunt identificați rapid cei cu simptome”. În opinia Doinei Azoicăi este foarte important să se mențină ritmul vaccinării.

Este esențial ca vaccinarea să continue ca acum

Este esențial ca vaccinarea să continue ca acum, iar aici putem spune că România este un exemplu pozitiv pentru că s-a organizat bine și populația a înțeles că fără vaccinare nu poți să revii la o viață normală”, a mai spus Doina Azoicăi

Cercetătorul Octavian Jurma a comparat datele înregistrate săptămâna trecută cu cele din această săptămână și constată că a fost o creștere semnificativă.

În această săptămână, avem o creștere mult mai mare decât mă așteptam. Săptămâna trecută am avut o creștere de 6%, iar săptămâna asta mă așteptam la o creștere de 10% pe modelul pe care îl folosesc eu. Dar așa acum se arată lucrurile vom finaliza săptămâna cu o accelerație de 20% față de săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că e o creștere mai mare decât ne așteptam. Vom termina probabil săptămana cu o creștere de 3.000 de cazuri pe zi, în medie”, a spus Octavian Jurma.

Avem o creștere mult mai mare decât mă așteptam

Medicul arată că săptămâna viitoare județe precum Cluj, Brașov și municipiul București vor intra în scenariul roșu. „Săptămâna viitoare vom depăși probabil pragul de 4.000 de cazuri pe zi și asta e prognoza conservatoare. Dar e posibil, dacă se accelerează în continuare creșterea numărului de cazuri, să depășim pragul de 5.000 pe zi, lucru care va atrage atenția populației și autorităților. Ceea ce înseamnă că vedem debutul valul trei, pentru că un val înseamnă o creștere accelerată”, a mai spus Jurma.

Statistica oficială pentru săptămâna în curs:

  • 22 februarie 2021. au fost înregistrate 1.634 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) la un număr de 6.279 de teste RT-PCR. Au fost 47 de decese și 972 erau internate la ATI.
  • 23 februarie 2021. Au fost înregistrate 3.382 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) la un numar de 23.599 de teste RT-PCR. S-au înregistrat 119 decese, iar 978 persoane erau internate la ATI
  • 24 februarie 2021. Au fost înregistrate 3.337 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19 la un numar de 26.447 de teste RT-PCR. S-au înregistat 73 decese, iar 969 erauinternate la ATI
  • 25 februarie 2021. Au fost 3.923 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) la un număr de 28.141 de teste RT-PCR. S-au înregistrat 81 de decese, iar 985 erau internate la ATI.
  • 26 februarie 2021. S-au înregistat 3 .761 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19 la un număr de 27.016 teste RT-PCR. S-au înregistat 66 de decese, iar 968 eraiu internate la ATI.

Scenariile avansate în urmă cu trei zile de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă o creştere constantă a numărului de cazuri în perioada următoare Dintre cele trei scenarii înaintate de INSP, cel mai rău anunță o creştere cu 4% pe zi a cazurilor, ajungându-se la 8.900 de îmbolnăviri zilnic, în 20 martie.

Care sunt cele trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice:

  • Creştere constantă cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie
  • Creştere constantă cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie
  • Creştere constantă cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie

Specialiştii epidemiologi precizează că scenariile nu constituie modele matematice de evoluţie, ci ipoteze de lucru.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG