Linkuri accesibilitate

G. Firea se vede candidat unic PNL–PSD la Primăria București. Liberal: „Sincer, nu știm despre ce vorbește dna Firea”


Gabriela Firea spune că ar putea fi susținută pentru a candida la Primăria Capitalei și de PSD, și de PNL. Liberalii neagă.

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, spune că vrea să candideze din nou la Primărie și dă de înțeles că ar putea fi susținută inclusiv de PNL. Liberalii neagă vehement: „Nu știm ce o animă pe dna Firea să facă astfel de declarații”.

Gabriela Firea (PSD) a fost învinsă la limită la alegerile locale din 2020 și doar după ce PNL-ul condus pe atunci de Ludovic Orban a renunțat la ideea propriului candidat pentru a-l susține pe Nicușor Dan.

Acum este ministru în guvernul condus de actualul președinte al PNL, generalul în rezervă Nicolae Ciucă.

Favorit al electoratului de dreapta, dar și al unei părți a electoratului bucureștean dezamăgit de clasa politică în general, Nicușor Dan a avut o jumătate de mandat mai degrabă ștearsă, marcată de nemulțumiri ale bucureștenilor, care așteptau o schimbare vizibilă – în bine – a Capitalei.

Liberalii nu sunt satisfăcuți de prestația lui Nicușor Dan, iar fără susținerea PNL la următoarele alegeri, șansele sale de a câștiga un nou mandat scad considerabil.

Acesta este contextul în care, deși mai sunt doi ani până la alegeri, G. Firea formulează declarația potrivit căreia nu doar partidul propriu ar susține-o pentru o nouă candidatură, ci și partenerii PSD de la guvernare, foștii adversari din PNL.

Actualul ministru al Familiei, tineretului și egalității de șanse susține că ar exista discuții „incipiente” între PNL și PSD pentru susținerea sa comună de către cele două formațiuni, variantă pe care liberalii o neagă însă.

Într-un interviu acordat Antena 3, post TV la care Firea a lucrat ca jurnalist înainte de a intra în politică, lidera PSD spune că ar putea să-i reprezinte „cu cinste” pe liberali, dacă PNL va decide să o susțină.

Gabriela Firea spune că va candida pentru un nou manda de primar general al Bucureștiului.
Gabriela Firea spune că va candida pentru un nou manda de primar general al Bucureștiului.

„Discuţiile în coaliţie aş putea să afirm că sunt incipiente, s-a vorbit la nivel teoretic. Nu aş vrea să angajez acum mai multe aspecte. Din punct de vedere politic se vorbea despre o posibilă alianţă în 2024 la nivel de Bucureşti pentru alegerile locale, dar nu ştiu cât de mult să mă bazez. Este decizia domniilor lor, dacă vor veni cu un candidat redutabil pentru Primăria Capitalei sau vor dori să să avem o alianţă politică şi să îi reprezint şi pe ei, cu cinste aş spune eu” - Gabriela Firea.

Reprezentanții PNL spun însă, la solicitarea Europei Libere, că nu știu de niciun fel de discuții, „preliminarii” ori de altă natură care să fi avut loc între liberali și social-democrați pe această temă.

„Nu știm ce o animă pe doamna Firea să facă asemenea declarații”, spune purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, care subliniază că liberalii vor avea candidat propriu la alegerile din 2024.

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL.
Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL.

„Vă spun sincer, nu știm despre ce vorbește doamna Firea. Nu a existat nicio astfel de discuție nici în interiorul PNL, nici în interiorul Coaliției. Cu siguranță vom avea candidați proprii pentru că, evident, avem o agendă proprie, avem un electorat propriu și bineînțeles și o strategie”, a mai declarat Ionuț Stroe.

Președintele PNL București, Ciprian Ciucu – primar la Sectorul 6 – el însuși posibil candidat din partea PNL la Primăria Generală, a refuzat să comenteze declarația Gabrielei Firea.

Strategie politică?

„Oricine e încurajat să muncească pentru a-și crește șansele”, a mai spus Stroe în interviul telefonic acordat Europei Libere, dând de înțeles că Gabriela Firea ar fi vrut să puncteze la capitolul imagine prin lansarea acestei ipoteze.

Și analiștii politici consultați de Europa Liberă cred că declarația Gabrielei Firea este de fapt parte a unei strategii politice menite să semnaleze intenția ei de a candida la Primărie. Ținta, paradoxal, nu e neapărat PNL, crede politologul Ovidiu Voicu.

„Este o strategie politică obișnuită de a-și crește notorietatea și a se poziționa ca potențial candidat. Oamenii politici fac des acest lucru atunci când există oportunități în zona politică”, spune Ovidiu Voicu.

Acesta este de părere că, prin această declarație, Gabriela Firea dorește să își crească notorietatea, dar și să trimită un semnal către propriul partid.

„Eu cred că anunțul a fost în primul rând pentru PSD, nu neapărat pentru PNL. Este foarte puțin probabil că PNL va accepta în 2024 un candidat comun cu PSD, cu atât mai mult un candidat de la PSD. Ar trebui să recunoască că este al doilea partid din această Coaliție”, spune Ovidiu Voicu.

Pe cine va susține, totuși, PNL?

Purtătorul de cuvânt al liberalilor spune că este mult prea devreme să spună pe cine va susține PNL la alegerile locale din București.

„În toamnă vom demara ample cercetări sociologice în toate municipiile reședință de județ. Vom avea, evident, o analiză internă legată de soluții dedicate, de candidați, de programe pentru fiecare oraș în parte”, spune Ionuț Stroe.

Un lucru este cert. PNL nu este mulțumit de prestația actualului primar al Capitalei, pe care l-a susținut în 2020, și despre care spune că mai are la dispoziție jumătate de mandat pentru a-și onora promisiunile din campania electorală.

Candidatura lui Nicușor Dan a fost susținută de fostul lider liberal Ludovic Orban, plecat între timp din PNL.
Candidatura lui Nicușor Dan a fost susținută de fostul lider liberal Ludovic Orban, plecat între timp din PNL.

„Domnul Nicușor Dan, până una-alta, trebuie să-și onoreze obligațiile și angajamentele pe care și le-a asumat când a fost susținut de PNL, să confirme acele promisiuni pe care, din păcate, nu le-a onorat și pentru care s-a angajat nu numai în fața PNL, ci și în fața bucureștenilor.”

Reprezentantul PNL a mai spus că liberalii „sunt siguri” că vor găsi cel mai bun candidat până în 2022 pentru Primăria Bucureștiului.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG