Linkuri accesibilitate

Bugetul Capitalei, adoptat la a patra încercare după ce PSD și PNL au redus la jumătate pomenile sociale


Sebastian Burduja (PNL) și Gabriela Firea (PSD) au decis să reducă la jumătate pretenția suplimentării bugetului pentru pomeni sociale în prag de alegeri pentru Primăria Capitalei, iar de această dată au oferit și sursa de finanțare.
Sebastian Burduja (PNL) și Gabriela Firea (PSD) au decis să reducă la jumătate pretenția suplimentării bugetului pentru pomeni sociale în prag de alegeri pentru Primăria Capitalei, iar de această dată au oferit și sursa de finanțare.

Consiliul General al Capitalei a adoptat vineri, cu 51 de voturi, adică în unanimitate, proiectul de buget al municipiului Bucureşti. Aflat la a patra încercare de adoptare, bugetul a fost acceptat doar cu amendamentele propuse de PSD şi PNL.

Votul a fost nominal, iar la dezbaterile care au durat o oră au participat consilieri prezenţi în sală, dar și consilieri care s-au conectat online.

Consilierii PNL-PSD şi cei de la USR s-au acuzat reciproc de blocarea votului la ședințele anterioare.

A treia oară, bugetul a fost respins din cauza celor 23 de abțineri și ale cuantificării amendamentelor PNL și PSD - partide aflate acum în alianță electorală pentru Primăria Capitală, după cea de guvernare - în valoare totală de 1,5 miliarde lei pentru subvenții și ajutoare sociale, fără indicarea sursei de finanțare.

La a patra încercare, PNL și PSD a venit cu aceleași amendamente, dar au redus suma la jumătate și au indicat și sursa de finanțare.

Și la ședințele anterioare, PNL şi PSD s-au poziţionat impotriva proiectului primarului independent Nicușor Dan.

Marți, liderii PSD Bucureşti şi PNL Bucureşti, aflați în alianță electorală și care vor da un candidat unic pentru Primăria Capiteli în acest an, Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, au convocat o ședință extraordinară pentru vineri la ora 10.00 după ce bugetul a fost respins pentru a treia oară.

„Adoptarea bugetului Capitalei şi deblocarea proiectelor primăriilor de sector, proiecte ţinute la sertar de primarul general Nicuşor Dan din răzbunare politică, sunt o necesitate pentru bucureşteni”, au transmis cei doi, citați de News.ro.

Ce amendamente au propus PSD și PNL

Amendamentele la buget ale celor două partide privesc subvenții și alocări suplimentare de sume în valoare de 1,5 miliarde lei, ca să dea mai mulți bani la subvenție, ajutorul pentru persoane cu handicap și locuințe sociale, dar fără să indice de unde s-ar tăia fonduri. Și de data aceasta au venit cu amendamente, dar modeste, de circa 650 milioane lei și au și indicat de unde să fie luați banii.

  • 240 milioane de lei pentru subvenţia la termoficare,
  • 200 de milioane de lei în pentru subvenţia la transportul public,
  • 150 de milioane lei pentru plata parţială a restanţelor la sprijinul pentru persoanele adulte cu dizabilităţi,
  • 25 de milioane de lei pentru proiectul Banca de alimente,
  • 25 de milioane de lei pentru deblocarea blocului de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea,
  • 1,3 milioane lei pentru deblocarea proiectului Penetraţie Ciurel - Autostrada A1 - Pod Ciurel.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG