Linkuri accesibilitate

Care sunt țările care au impus condiții și restricții pentru români de la 1 august


Testare la vama Promachonas, singura cale de acces a turiștilor români pe cale terestră în Grecia
Testare la vama Promachonas, singura cale de acces a turiștilor români pe cale terestră în Grecia

Belgia este cea mai nouă țară care include România pe lista țărilor ai căror cetățeni sunt supuși unor restricții.

Locuitorii din 24 de județe din România sunt plasați, începând de ieri, în „zona roșie”, de către autoritățile belgiene.Acest lucru înseamnă că vor fi obligatorii carantina și testarea pentru persoanele care provin din aceste județe și care vor să călătorească în Belgia, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE) belgian.

Astfel, începând de sâmbătă, Centrul (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu), Sud-Estul (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea), Sudul Munteniei (Arges, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman) și Sud-Vestul Olteniei (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea) sunt în „zona roșie”.

„Zona roșie înseamnă: pentru cei ce călătoresc în Belgia din zona roșie, carantina și testarea COVID19 sunt obligatorii la sosirea în Belgia. Restul României rămâne în zona portocalie. Sunt recomandate carantină și testare”, pentru cei ce vin din România în Belgia.

Grecia. De la 28 iulie 2020, autoritățile elene au impus măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei și pentru românii care ajung cu avionul în această țară. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form și prezentarea codului QR.

MAE precizează că toate condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, pe la punctul de frontieră terestră Kulata-Promachonas, rămân neschimbate.

Cehia. România a fost introdusă pe lista roșie, iar de luni trebuie să fie respectate anumite măsuri. Imediat după intrarea pe teritoriul Cehiei, românii trebuie să își notifice sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, la Direcției de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat (hotel, locuință) și să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19, în situația în care autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină.

Austria a reluat zborurile cu România începând cu 1 august. Autoritățile austriece au publicat în seara zilei de 24 iulie 2020 o nouă Ordonanță pentru revizuirea condițiilor de intrare și tranzit în Republica Austria pentru persoanele care provin din state pentru care există alerte de călătorie, inclusiv România, cu valabilitate de până la data de 30 septembrie 2020. Principalele modificări, față de măsurile anterioare, sunt diminuarea perioadei termenului de valabilitate a testului biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 de la 4 zile la 72 de ore și reducerea perioadei de izolare la domiciliu sau într-o locație adecvată, de la 14 zile la 10 zile.

Cipru a inclus România între țările ai căror cetățeni nu pot merge în scopuri turistice în această țară. România se află în categoria C, a țărilor cu risc epidemiologic. Cei care au proprietăți sau sunt cetățeni și ai Ciprului sunt ​obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile.

Danemarca. În cursul zilei de 30 iulie 2020, autoritățile daneze au anunţat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Danemarcei, măsuri care au intrat în vigoare la 1 august 2020, ora 00:00. România a fost inclusă pe lista țărilor „închise”, alături de alte state cum ar fi Bulgaria, Luxemburg, Portugalia.

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile daneze, cetățenii care vin din România vor putea continua să călătorească în Danemarca doar în baza unui motiv întemeiat, conform listei stabilite de autoritățile daneze competente, care se regăsește mai jos, precum și pe site-ul Ambasadei României la Copenhaga la următorul link: http://copenhaga.mae.ro/local-news/2343.

Intrarea cetățenilor care vin din România și care au un motiv întemeiat pentru intrarea pe teritoriul Danemarcei va fi permisă fără prezentarea unui test COVID-19. În cazul în care aceștia prezintă simptome clare de infecție (tuse uscată, febră etc.), autoritățile daneze pot refuza intrarea.

Cetățenilor români cu drept de ședere în Danemarca li se va recomanda ferm o perioadă de carantină timp de 14 zile la întoarcerea din România.

De la aceeași dată, 1 august 2020, nu va mai fi permisă intrarea pe teritoriul Regatului Danemarcei în scop turistic cetățenilor care vin din România.

Elveția a impus carantină 10 zile la domiciliu chiar și pentru cei care prezintă cu test negativ. Nerespectarea regulilor de carantină se amendă cu 10.000 de franci elvețieni.

Italia. ​Cei care intră din Bulgaria sau România începând cu 24 iulie, sau care s-au aflat/au tranzitat prin Bulgaria sau România în ultimele 14 zile, trebuie să facă 14 zile de izolare la domiciliu.

Slovenia. România a fost introdusă, pe 31 iulie, de Slovenia pe „lista roșie”. Astfel, Guvernul sloven a anunţat impunerea unei perioade de izolare de 14 zile pentru persoanele venite din România, Bulgaria, India, Bahamas şi cinci regiuni ale Spaniei, ca măsură de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Marea Britanie. ​Cetățenii români care călătoresc în Regatul Unit. ​Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 1.000 de lire sterline.

  • Înainte de a călători, persoanele vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control.

Olanda impune autoizolare vreme de 14 zile pentru români, chiar și în prezența unui test Covid 19 negativ.

Ungaria a anunțat testarea românilor la graniță, iar dacă prezintă simptome, le este refuzată intrarea în această țară. Sunt acceptate teste făcute în România.

XS
SM
MD
LG