Linkuri accesibilitate

SmartJob | Carmen Brumă: Folosim mâncarea pe post de pansament. Ne „mâncăm” emoțiile


SmartJob | Carmen Brumă: Folosim mâncarea pe post de pansament. Ne „mâncăm” emoțiile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:28 0:00

Carmen Brumă, antreprenoare și fitness coach, spune la SmartJob că omul modern se folosește de mâncare ca și cum ar lua o pastilă de durere de cap. Românii, și nu numai, mănâncă din cu totul alte motive decât cele legate de senzația de foame. Mănâncă de tristețe, de plictiseală, de frustrare.

Oamenii mănâncă pentru că nu știu să facă altceva atunci când trec prin diverse stări, ei își „mănâncă emoțiile”, crede Carmen Brumă.

„Trăim vremuri pentru care corpul nostru n-a fost programat genetic. Am fost programați să facem față perioadelor de foamete, suntem capabili să stocăm energia sub formă de grăsime, dar n-am fost programați pentru perioadele de abundență. Iar omul modern nu știe ce să facă acum. Are senzația că tot ce întâlnește pe drum trebuie să bage în interior”, spune realizatoarea TV.

Despre a slăbi: „Nu există «nu am ambiție»

Carmen Brumă consideră că nu există om care să nu aibă ambiție sau voință. Oamenii au însă nevoie de contextul potrivit și de imboldul care să-i facă să descopere cât de puternici sunt.

„Oamenii care slăbesc foarte multe kilograme se transformă efectiv, dau timpul înapoi, descoperă că au voință, că pot fi disciplinați, iar procesul de slăbire este, de fapt, un proces de dezvoltare personală. Este atât de puțin despre exterior și atât de mult despre interior”, explică Brumă.

Care e cel mai important lucru atunci când te hotărăști să slăbești? S-o iei ușor, spune aceasta: „Procesul de slăbire e o cursă de maraton, mai ales atunci când ai multe kilograme. Dacă pornești cu un sprint, te-ai tăiat la kilometrul unu. Trebuie să-ți calibrezi energia și s-o iei cu pași mărunți, care să nu te imobilizeze, care să te facă să fii în continuare funcțional, să ai energie, ca să duci lupta și cursa până la capăt”.

Despre trauma adolescenței - Carmen, la 87 de kilograme

Carmen își aduce aminte la SmartJob cum a fost pentru ea perioada adolescenței, ani care oricum sunt marcați de neliniște și incertitudine, ani în care adolescenta Brumă cântărea 87 de kilograme.

„A fost chinuitor, traumatizant, a lăsat urme. Am început cu tot felul de prafuri, pastile, am făcut multe greșeli, mi-am epuizat organismul. A fost o perioadă de depresie, cu plânsete, cu neieșit din casă. Eram sigură că în formula aia eu nu pot să trăiesc și aveam de ales: ori nu mai trăiam, ori făceam o schimbare și am știut sigur că vreau să fac o schimbare”, mărturisește aceasta.

E sau nu singur un om în procesul de slăbire? „Ești întotdeauna singur și oamenii care au multe kilograme în plus trebuie să accepte asta. Tu ești întotdeauna singur cu poftele tale, cu emoțiile tale, cu dorințele tale. Tu ești singurul care te ridică de jos atunci când cazi. Simplu. Lupta asta o duci singur, dar tu singur vei avea parte de beneficii”, spune Carmen.

Despre femeile de 40 de ani: „Cine te mai alege, mamă?”

Carmen Brumă a lansat recent un program de slăbire, nutriție și mișcare Nu mi-e frică de 40. Există această percepție în România și nu numai, un fel de mișcare „age-shaming”, iar o femeie care se află în jurul vârstei de 40 de ani este considerată „cam la final”, susține Carmen:

„Ești văzută cam expirată, ți se cântă prohodul și uneori femeile se alătură corului de bocitoare. «Cine te mai alege, mamă, la vârsta asta?» e întrebarea reper”.

Iar răspunsul, spune Carmen Brumă la SmartJob, trebuie să fie: „Eu! Eu mă aleg pe mine întotdeauna, în orice perioadă a vieții mele. Și asta e cea mai importantă alegere. Pentru că doar dacă mă aleg eu pe mine o să fiu în stare să performez în domeniul profesional, să fiu o mamă bună, să fiu o parteneră bună, să fiu o colegă bună, să fiu ce vreau eu să fiu”, spune Carmen Brumă.

Dacă ar fi să facă o recomandare celor care vor să slăbească, aceasta ar fi să pună pe hârtie ce beneficii ar avea.

„Să scrie ce cred ei că s-ar întâmpla cu viața lor dacă ar slăbi un număr de kilograme și ce se întâmplă acum. Atunci când începi să le înșiri, să te gândești serios la ele și să le vezi așa, scrise pe o hârtie, o să vezi că nu prea mai există îndoială”, susține Carmen.

Ea insistă că n-ar trebui să mai punem pe umerii celor de lângă noi presiunea vieții noastre și să conștientizăm puterea pe care o avem: „Tu ești singur cu tine și tu singur poți și nu ai nevoie de nimeni care să te ridice. Tu ești responsabil de viața ta, nimeni altcineva”.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG