Linkuri accesibilitate

Carmen Dan la Bruxelles: când te ia gura pe dinainte "ca și procedură"


 Carmen Dan, Bucharest, ministrul de interne
Carmen Dan, Bucharest, ministrul de interne

Arabia Saudită a scăpat de pe lista neagră a UE a țărilor și entităților vinovate de spălare de bani și finanțarea terorismului.


Ambasadorii celor 28 de țări membre, în unanimitate, au blocat includerea Arabiei Saudite pe listă, ceea ce a stârnit uriașă dezamăgire și nedumerire.

În conferința de presă care a urmat reuniunii miniștrilor de interne de azi, la întrebarea unei jurnaliste de la Al Jazeera dacă nu cumva a intervenit aici un lobby saudit, mai ales că niște șeici arabi se plimbau astăzi prin Parlament mulțumind pentru sprijin, șefa reuniunii, Carmen Dan, a dorit să răspundă, deși întrebarea era pentru Comisarul pentru Migrație și Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, care stătea lângă ea, privind-o nemulțumit. Carmen Dan a spus că întocmirea acelei liste negre de către Comisie, "ca și procedură”, cum a spus dumneaei, “nu a fost tocmai transparentă”. Și a repetat, Carmen Dan, că miniștrii, deși au votat lista, au atras atenția Comiei că procedura stabilirii listei nu a fost transparentă.

Bietul comisar Avamopoulos a fost nevoit să intevină și să spună că nu există lobbying în instituțiile europene. El a insistat, în numele Comisiei, că întreaga Comisie regretă faptul că s-a lovit de un refuz al Consiliului (condus teoretic azi de Carmen Dan) de a accepta toate măsurile propuse pentru lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului… contrazincând-o astfel pe Carmen Dan care îl privea cu căștile traducerii pe cap.

Carmen Dan a încercat să repare, spunând că, uite, e nevoie de “dialog constructiv”.

Evident că presa a insistat, repunându-i întrebarea: — Cum adică “procedura de redactare a listei negre nu a fost transparentă”?

Pricepând ce a făcut, Carmen Dan a încercat să dea înapoi: — "N-aș vrea să transform această listă într-un subiect de dezbatere."

Desigur că tocmai acesta era subiectul de dezbatere, așa că presa a revenit: — Cum adică “procedura nu a fost transparentă”?

Iar Carmen Dan: -- “În această problemă nu a fost decât o solicitare de reluare a unei proceduri în consens cu Consiliul”… Și conferința de presă s-a încheiat.

Așa se întâmplă dacă nu s-a sfătuit înainte cu cine trebuia: iată, din Delegația Parlamentului European pentru Peninsula Arabă face parte Mircea Diaconu!

XS
SM
MD
LG