Linkuri accesibilitate

Casa unui lider al opoziției belaruse, scoasă la licitație de regimul Lukașenko


Valeri Țepkalo
Valeri Țepkalo

Autoritățile orașului Minsk au scos la licitație casa lui Valeri Țepkalo, ca parte a unei represiuni mai ample împotriva criticilor regimului Lukașenko aflați în exil.

Casa din Minsk a opozantului are 418,3 metri pătrați, a fost listată la 2,1 milioane de ruble belaruse (641.500 de dolari) și scoasă la licitație, cu tot cu mobilă și teren, după ce în luna aprilie a acestui an i-a fost vândut și apartamentul pe care-l avea în proprietate, scrie Current Time.

Apartamentul cu trei camere, de 103,7 mp și loc de parcare, a fost vândut în aprilie 2024 pentru 395,7 mii ruble belaruse (120 mii de dolari).

Țepkalo, om de afaceri și fost ambasador al Belarusului în Statele Unite, a fugit din țară temându-se că va fi arestat, după ce încercarea sa de a candida la președinție în 2020 a fost respinsă.

Bunurile i-au fost confiscate și a fost condamnat în lipsă la 17 ani de închisoare pentru acuzații halucinante, inclusiv încălcarea securității naționale și finanțarea terorismului.

Aceeași instanță a condamnat-o în lipsă și pe soția sa, Veronica Țepkalo, la 12 ani de închisoare.

În 2020, Comisia Electorală Centrală din Belarus nu i-a permis lui Valeri Țepkalo să participe la alegerile prezidențiale. Temându-se că va fi arestat, așa cum a fost Serghei Țihanovski, un blogger care și-a anunțat intenția de a-i face concurență lui Lukașenko, Țepkalo a părăsit țara.

Sechestrarea bunurilor sale s-a făcut printr-o lege dată în 2023, care permite confiscarea bunurilor de la persoane despre care se consideră că au comis „acțiuni neprietenoase” față de statul belarus.

Săptămâna trecută, autoritățile au confiscat casa familiei jurnalistului Alexei Jikavițki, directorul interimar al postului de știri independent Belsat TV.

Alte personalități ale opoziției vizate de lege sunt: Viktor Boboriko, aflat în închisoare, și liderul opoziției în exil Svetlana Țihanovskaia, timp în care regimul autocratului Alexandr Lukașenko continuă să reprime cu brutalitate orice urmă de opoziție sau dizidență.

Soțul Svetlanei, Serghei Țihanovski este și el în închisoare încă dinainte de organizarea alegerilor din august 2020, despre care Opoziția și Occidentul spun că au fost fraudate grosolan de autocratul Alexandr Lukașenko. Fostul șef de colhoz se află neîntrerupt la putere din 1994.

Bunurile imobiliare ale prizonierilor politici Boboriko și Serghei Țihanovski au fost de asemenea vândute.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG