Linkuri accesibilitate

Cât a recuperat statul de la condamnații pentru corupție lăsați fără decorații de Klaus Ioahnnis


Statul a recuperat de la Dan Voiculescu doar 18 din cele 80 de milioane de euro, cât a fost prejudiciul în dosarul pentru care a fost condamnat la închisoare și la plata pagubei aduse prin privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare
Statul a recuperat de la Dan Voiculescu doar 18 din cele 80 de milioane de euro, cât a fost prejudiciul în dosarul pentru care a fost condamnat la închisoare și la plata pagubei aduse prin privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare

Doăsprezece persoane condamnate penal și-au pierdut decorațiile în urma decretelor semnate de președintele Klaus Iohannis, însă cât a recuperat statul din prejudiciile din aceste dosare?

Gheorghe Mencinicopschi, care avea sechestru pe bunuri, a făcut partaj judiciar pentru a rămâne cu averea intactă, Dan Voiculescu a plătit aproape o pătrime din prejudiciu, fostul primar de Baia Mare Cristian Anghel s-a reabilitat, iar alții au scăpat doar cu plata cheltuielilor judiciare.

 • ADRIAN NĂSTASE - prejudiciu 760.000 euro. Pe 6 ianuarie 2014, fostul premier Adrin Năstase era condamnat definitiv la 4 ani închisoare pentru șantaj și luare de mită în dosarul ”Zambaccian”. Anterior, pe 20 iunie 2012, fusese condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calității", din care a efectuat opt luni de detenție. După contopirea pedepselor, judecătorii au stabilit că fostul prim ministru trebuie să stea în detenție 4 ani și 6 luni. A fost eliberat după 500 de zile de arest, cu condiția ca până în 2022 să nu dețină funcții publice.

Potrivit deciziei instanței, în cazul ”Trofeul Calității”, Năstase trebuia să plătească, alături de alți patru inculpați, suma de 760.000 de euro. În februarie 2013, avocatul fostului premier a anunțat că acesta a plătit suma reprezentând prejudiciul stabilit de instanță. Înterbat de unde a avut 760.000 de euro în numerar, Năstase a declarat: ”Ştiu că vă intersează acest subiect. Când va fi momentul voi da aceste explicaţii. Acum nu este momentul”. Nici în ziua de azi nu a explicat Năstase de unde a avut banii pentru plata prejudiciului.

Năstase fusese decorat de Ion Iliescu cu „Steaua României” în grad de Mare Cruce, în 2002, pe când era premier și președinte PSD

 • GHEORGHE BUCUR - prejudiciu 15.000 euro. În martie 2014, în cazul examenelor trucate pentru funcţii de conducere în magistratură, fostul judecător și ulterior notar Bucur Gheorghe a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă. În acest dosar, instanța supremă a dispus menținerea sechestrului pentru suma de 15.000 de euro, bani care au fost puși la dispoziția DNA și confiscați de la un alt inculpat din dosar. Notarul a avut și un termen de încercare de 5 ani, fiind obligat să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă și să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

Bucur a fost decorat tot de Iliescu, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, conferit în decembrie 2004.

 • MIRON MITREA - prejudiciu 169.440 lei. În februarie 2015, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Judecătorii au decis să confişte de la fostul deputat PSD suma de 169.440 de lei. El a fost acuzat de luare de mită, în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei sale. ”Dispune confiscarea specială de la inculpatul Mitrea Miron Tudor a sumei de 169.440 lei ( RON). Menţine măsura sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa nr.49/P/2006 din 17.11.2008 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatului Miron Tudor Mitrea, până la concurenţa sumei de 169.440 lei ( RON).”, se arată în decizia instanței supreme.În decembrie 2008, DNA pune asechestru pe casa din Cotroceni a lui Miron Mitrea. După condamnare, acesta a plătit prejudiciul.

Mitrea era posesorul Ordinului Național „Steaua României” în grad de Cavaler, decorație făcută prin decret de Ion Iliescu.

 • DORINEL MUCEA - a plătit doar cheltuieli de judecată. În ianuarie 2015, Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) era condamnat definitiv la 4 ani și 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat și pentru divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. În acest caz, inculpații au avut de plătit doar cheltuielile de judecată.

Și Mucea era decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, conferit în decembrie 2004 de același Ion Iliescu.

 • GHEORGHE MECINICOPSCHI - prejudiciu ICA - 80 de milioane de euro. A făcut partaj cu soția pe bunuri de aproape o jumătate de milion de euro.În august 2014, Gheorghe Mencinicopschi era condamnat la opt ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Directorul ICA Gheorghe Mencinicopschi a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de stabilire a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a institutului, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit judecătorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 80 de milioane de euro. Mai multe bunuri și o casă din Otopeni au fost puse sub sechestru. ANAF a calculat valoarea imobilelor la 450.000 de euro, fapt ce a determinat-o pe soția nutriționistului să facă partaj judiciar. În mai 2017, judecătoria Buftea a acceptat înțelegerea dintre soți și decizia a rămas definitivă deoarece nu a contestat-o nimeni. Mencinicopschi a fost eliberat din închisoare în septembrie 2016.

El era titular al Ordinului Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit în decembrie 2000 de fostul președinte Emil Constantinescu.

 • EMILIAN CUTEAN - prejudiciu 200.000 lei.Fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv la 3 ani si 60 de zile de inchisoare, pentru savarsirea infracțiunii de abuz în serviciu. În februarie 2019, Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor Impotriva Regimului Comunist (fost Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor din Decembrie 1989) a renunțat la pretențiile civile solicitate în cauză. Sentința de anul acesta a venit după ce Emilian Cutean a câștigat la CEDO împotriva statului român, invocând nerespectarea dreptului la un proces echitabil. Tot Curtea Europeană a decis și rejudecarea cauzei. În primul proces, Cutean fusese condamnat, în februarie 2012, la cinci ani de detenție pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR).

Cutean era beneficiar al Ordinului Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit în decembrie 2004, de Ion Iliescu.

 • ADRIAN SEVERIN - cheltuieli de judecată de 30.000 lei. În noiembrie 2016, fostul europarlamentar PSD Adrian Severin era condamnat la 4 ani închisoare, fiind acuzat de trafic de influență și luare de mită. Judecătorii au stabilit ca acesta să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 30.000 de lei. Adrian Severin a fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia că, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la publicaţia britanică 'The Sunday Times', care efectuau o investigaţie sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, şi votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care aceştia pretindeau că o susţin, pe de altă parte. La suma menţionată se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. Severin a fost eliberat condiționat pentru bună purtare pe 28 februarie 2018.

Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, i-a fost conferit în iulie 2002, de Ion Iliescu, la scurt timp după ce a părăsit PD și s-a alăturat PSD

 • DAN VOICULESCU - prejudiciu de 80 de milioane de euro, a plătit doar 18 milioane euro. Dan Voiculescu a fost condamnat, în același dosar cu Mencinicopschi, la 10 ani închisoare de un complet de judecată condus de Camelia Bogdan. Statul ar fi trebuit să recupereze prejudiciul de 80 milioane de euro. În septembrie 2019, ANAF a recuperat aproape 18 milioane de euro din totalul de 80. Decizia de condamnare în dosarul ICA nu se mai regăsește pe portalul instanțelor de judecată, deoarece fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a luat decizia de a scoate anumite procese de pe portalul administrat de minister pe motiv că acestea ar ocupa spațiu de stocare pe servere.

Voiculescu era decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, ordin conferit în noiembrie 2002 de Ion Iliescu.

 • IONEL MANȚOG - prejudiciu de 378.526 lei, i s-a anulat ordinul de poprire. Ionel Manțog, fost secretar de stat și director în cadrul SNLO și Complexul Energetic (CE) Turceni, a fost condamnat, pe 9 iulie 2012, de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani de închisoare cu executare. El a profitat de funcţiile deţinute şi având cunoştinţă de planurile de producţie şi investiţii ale CNLO, a cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, gospodării ţărăneşti situate în mai multe localităţi din judeţul Gorj, de la persoane despre care ştiau că urmează să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere prevăzute în planurile de producţie şi investiţii de la CNLO. Instanța a mai decis confiscarea de la Manțog a 378.526 de lei. A contestat decizia de executare a Fiscului. În vara lui 2017 a obținut în instanță anularea adresei privind înfiinţarea popririi.

Manțog primise Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler în decembrie 2000, fiind decorat de Emil Constantinescu.

 • MIRCIA MUNTEAN - doar cheltuieli de judecată de 3.000 lei. Fostul primar al municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2017, de Înalta Curte de Casație și Justiție la șase ani închisoare cu executare, într-un dosar in care era acuzat de conducerea unui autoturism sub influența alcoolului. El fusese condamnat definitiv în septembrie 2013 la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care a fost acuzat că a încheiat tranzacții ilegale de terenuri cu un traficant de mașini. Cheltuielile judiciare pentru acest proces s-au ridicat la 3.000 de lei.

Muntean primise Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în 2011, decorația fiind înmânată de Traian Băsescu.

 • CRISTIAN ANGHEL - prejudiciu de 394.000 de euro.În martie 2010, fostul primar liberal de Baia Mare, Cristian Anghel, era condamnat de Curtea de Apel Cluj la o pedeapsă de doi ani și jumătate închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Judecătorii au pus sechestru pe bunurile edilului întrucât Primăria din Baia Mare avea de recuperat de la acesta un prejudiciu în valoare de 394.000 de euro. Primăria nu ne-a comunicat, până la momentul publicării textului, dacă fostul edil și-a plătit datoria către municipalitate.În ianuarie 2017, aceeași instanță din Cluj a decis reabilitarea judecătorească a fostului primar.

Anghel obținuse Ordinul Național ”Pentru Merit” în grad de Cavaler, conferit, în decembrie 2004, de Ion Iliescu.

 • IRINA JIANU, din dosarele lui Adrian Năstase - prejudiciu de 1,7 milioane euro.În octombrie 2014, Irina Jianu, fost director al Inspectoratului de Stat în Construcţii era condamnată definitiv la 6 ani și nouă luni închisoare după ce i-au fost contopite alte două pedepse primite în dosarele ”Zambaccian” și ”Trofeul Calității”, fiind colegă de dosar cu Adrian Năstase. Încarcerată în Penitenciarul Bacău din iunie 2012, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii a stat în penitenciar doi ani şi jumătate și a reuşit să-i convingă pe magistraţi că trebuie eliberată întrucât are peste 60 de ani, iar legea îi permite să execute doar o treime din pedeapsă. Judecătorii i-au pus sechestru asigurător asupra unui imobil deţinut în Bacău. Alături de ceilalți inculpați, Jianu ar fi trebuit să plătească ISC despăgubiri civile în valoare totală de 1,7 milioane de euro. Adrian Năstase plătise 760.000 de euro în contul acestei sume.

Irina Jianu avea Ordinul Național ”Pentru Merit” în grad de Cavaler, fiind decorată în decembrie 2004 de Ion Iliescu.

Steaua României este cea mai înaltă distincție a statului român. A fost fondată de Alexandru Ioan Cuza, a fost păstrată pe vremea regalității și a fost interzisă chiar în primele zile ale lui 1948, la scurt timp după ce comuniștii au proclamat republica. Steaua României a revenit în timpul administrației Emil Constantinescu, fiind inițiativa PNȚCD și PNL, două partide care atunci se aflau la putere într-o coaliție mai largă. Primii care au primit această înaltă distincție a statului au fost cardinalul Alexandru Todea și disidenta anticomunistă Doina Cornea.

 • 16x9 Image

  Virgil Burlă

  Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG