Linkuri accesibilitate

Cât plătește PNL ca să-i facă imagine lui Nicolae Ciucă în campania „Un ostaș în slujba țării”


Un afiș cu Nicolae Ciucă în care promovează cartea „Un ostaş în slujba ţării”, pe un drum din Maramureș, 28 mai 2024.
Un afiș cu Nicolae Ciucă în care promovează cartea „Un ostaş în slujba ţării”, pe un drum din Maramureș, 28 mai 2024.

Partidul Național Liberal a plătit până acum aproximativ 2 milioane de euro pentru promovarea cărții pe care Nicolae Ciucă urmează să o lanseze. Campania se va încheia în perioada alegerilor prezidențiale din noiembrie-decembrie și, în total, ar urma să coste 4 milioane de euro.

Pentru perioada 15 mai – 15 iunie, care s-a suprapus aproape total cu campania electorală la alegerile locale și europarlamentare, PNL a plătit 510.000 de euro ca pe marginea drumurilor din România să fie afișată imaginea lui Nicolae Ciucă, potrivit unui răspuns furnizat de partid pentru snoop.ro.

Suma reprezintă chiria, taxa pe valoarea adăugată și taxele locale.

O altă plată - de 450.000 de euro la începutul campaniei și făcută o singură dată de liberali - a fost pentru producerea panourilor în care era promovată cartea lui Nicolae Ciucă și pentru montarea lor, mai scrie site-ul de investigații.

În total, PNL a plătit 2 milioane de euro pentru publicitatea outdoor, care a presupus 400 de panouri instalate în aproape toată țara.

Snoop.ro mai scrie că promovarea imaginii liderului PNL va continua până la finalul anului, iar costul total al campaniei va fi de peste 4 milioane de euro.

Înainte de reclama cărții, pe panouri a fost afișat chipul președintelui PNL, ca un mesaj politic, în lunile martie și aprilie, considerate de precampanie. Asta deoarece, până în luna mai, legea nu a impus restricții pentru publicitatea politică.

Deoarece afișele au rămas și în campania electorală, PSD și AUR au făcut reclamație. În timp ce unele birouri electorale județene au decis că sunt legale, altele au spus că sunt interzise și trebuie date jos. În ciuda acestor decizii, panourile au rămas sus, mai scrie site-ul.

Contactat de publicație, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a răspuns că nu vede niciun conflict de interese în a finanța din bani publici o carte privată.

„Faptul că vorbim despre o carte pe mine mă bucură. După mult timp, de la Cățeluș cu părul creț și Capra cu trei iezi, unii vor mai ține, în sfârșit, mâna pe o carte”, a spus el pentru Snoop.ro.

Potrivit site-ului nicolaeciuca.ro, cartea autobiografică va apărea „în scurt timp”, iar toate încasările „vor fi donate către inițiative caritabile”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG