Linkuri accesibilitate

Poliția de Frontieră: Cătălin Cherecheș a ieșit din țară vineri dimineață, sub identitatea unei rude


Cătălin Cherecheș a fost trimis în judecată în 2016, de către procurorii DNA Cluj, pentru luare de mită în formă continuată.
Cătălin Cherecheș a fost trimis în judecată în 2016, de către procurorii DNA Cluj, pentru luare de mită în formă continuată.

Primarul municipiului Baia-Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, a ieșit din România vineri dimineață, pe la granița cu Ungaria de la Petea, sub identitatea unei rude, a anunțat Poliția de Frontieră.

El a părăsit țara vineri dimineață, înainte de pronunțarea sentinței definitive de condamnare.

„Din analiza tuturor datelor obţinute s-au stabilit următoarele aspecte: Cherecheş Cătălin a ieşit din ţară prin frontiera cu Ungaria, prin punctul de trecere Petea, la ora 7:49, folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin”, a anunţat şeful Poliţiei de Frontieră, chestorul Victor Ştefan Ivaşcu, citat de News.ro.

Cătălin Cherecheş s-ar fi aflat pe locul din dreapta şoferului, într-un autovehicul cu regim de taxi, atât şoferul cât şi pasagerul au prezentat cărţi de identitate româneşti, rezultă din datele strânse de polițiștii de frontieră. Cartea de identitate prezentată de Cherecheş aparţinea unei rude care nu locuieşte în România.

Un agent vamal este cercetat pentru o posiblă abatere disciplinară, în condițiile în care acesta nu a reușit să stabilească faptul că actul prezentat, nefalsificat, aparținea altei persoane.

Conform datelor prezentate de Poliția de Frontieră, cartea prezentată de Cherecheş a fost introdusă în baza de date de către poliţistul român de frontieră, după care acesta a dat mai departe cartea de identitate poliţistului maghiar de frontieră, care a procedat la fel.

Apoi maşina a intrat pe teritoriul maghiar.

„Precizez că am dispus efectuarea de instructaje şi verificări la nivelul întregii ţări în toate punctele de trecere a frontierei pentru a ne asigura că astfel de situaţii să nu se mai repete. (...) Vă mărturisesc că am văzut, nu documentele, dar am văzut pozele, există o asemănare, exact cum am precizat, însă nu scuză, trebuia să fie identificat şi colegul care era la acea tonetă în postul de control trebuia să realizeze această neconcordanţă între documentul prezentat la control şi persoana aflată în vehicul. Nu au acelaşi nume de familie”, a spus chestorul Victor Ştefan Ivaşcu, conform sursei citate.
„Vă mărturisesc cu cea mai mare sinceritate faptul că însuşi poliţistul de frontieră nu îşi închipuie cum s-a putut întâmpla, de fapt, la momentul acesta crede că nu s-a putut să se întâmple aşa ceva având în vedere că este o persoană notorie, intens mediatizată în ultima perioadă, dumnealui spune că s-ar fi recunoscut, dar sunt aspecte pe care noi le vom trata cu maximă serozitate în cercetarea disciplinară pe care o avem. (...)”, a adăugat șeful Poliției de Frontieră.

Condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, dat în urmărire generală internațională

Datale prezentate sâmbătă de Poliția de Frontieră au rezultat, potrivit șefului instituției din verificările Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu-Marmației, după ce vineri la ora 10 Cătălin Cherecheș a fost dat în urmărire națională, iar la ora 18 a fost emis și mandat de dare în urmărire internațională, urmat de un mandat european de arestare.

Edilul din Baia-Mare nu a putut fi identificat la nicio adresă, existând suspiciuni că ar fi părăsit țara.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat vineri, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Cluj, la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Are și cinci ani interdicție de a fi ales și de a ocupa funcţia de primar.

Instanța a dispus și menținerea sechestrului asigurător asupra unui autoturism marca Porsche Cayenne și a unor terenuri pentru care s-a dispus confiscarea specială.

Decizia Curții de Apel Cluj vine la scurt timp după ce socrii lui Cătălin Cherecheș au fost reținuți în arest preventiv.

Soacra primarului ar fi fost prinsă în flagrant, la Cluj, în timp ce ar fi intermediat o mită pentru judecătoarea care urma să pronunțe sentința definitivă în dosarul de corupție al ginerelui său.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj în septembrie 2016, pentru luare de mită în formă continuată.

În aceeași speță au fost dați în judecată Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai şi Sorinel Mihai, reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru dare de mită, și Nicolae Dan Trifa, pentru complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul trimis în instanţă procurorii susțin că, în cursul anului 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, acceptat şi primit de la oamenii de afaceri menţionaţi mai sus diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG