Linkuri accesibilitate

Primarul Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare


Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Are și cinci ani interdicție de a fi ales și de a ocupa funcţia de primar. Cherecheș e dat în urmărire - nu a fost găsit nici la domiciliu, nici la serviciu.

Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș anunță că polițiștii nu l-au găsit pe Cătălin Cherecheș nici acasă nici la sediul Primăriei Baia Mare.

„Astăzi, 24 noiembrie, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş au primit de la instanţa competentă un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, emis pe numele unui bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Astfel, poliţiştii efectuează verificări, în vederea depistării bărbatului”, transmite IPJ Maramureș.

Astfel, Cătălin Cherecheș a fost dat în urmărire, transmite News.ro.

Instanța a dispus și menținerea sechestrului asigurător asupra unui autoturism marca Porsche Cayenne și a unor terenuri pentru care s-a dispus confiscarea specială.

Decizia Curții de Apel Cluj vine la scurt timp după ce socrii lui Cătălin Cherecheș au fost reținuți în arest preventiv. Soacra primarului ar fi fost prinsă în flagrant, la Cluj, în timp ce ar fi intermediat o mită pentru judecătoarea care urma să pronunțe sentința definitivă în dosar de corupție al ginerelui său.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj l-au trimis în judecată pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, în septembrie 2016, pentru luare de mită în formă continuată.

În acelaşi dosar au fost dați în judecată Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai şi Sorinel Mihai, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru dare de mită, și Nicolae Dan Trifa, pentru complicitate la dare de mită.

Procurorii anticorupţie susţin, în rechizitoriul trimis în instanţă că, în cursul anului 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat şi a primit de la oamenii de afaceri menţionaţi mai sus diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu.

DNA mai susţine că, în perioada ianuarie 2011 – iunie 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de deputat, până la data de 30 mai 2011, şi, ulterior, primar de Baia Mare, a făcut, în cadrul unei societăţi comerciale, ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept, mai multe operaţiuni financiare, precum acte de comerţ, incompatibile cu funcţiile pe care le deţinea: a negociat şi încheiat contracte, a emis facturi, etc.


Conform procurorilor, din analiza declaraţiilor de avere din perioada 2013 – 2018, date pe propria răspundere de către Cătălin Cherecheş, a rezultat că acesta a făcut, în cuprinsul lor, menţiuni necorespunzătoare adevărului, în totală contradicţie cu situaţia reală de fapt.

DNA mai arată că, în cursul anului 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, Cătălin Cherecheş a oferit unei persoane, preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro şi 5.000 lei în scopul determinării simpatizanţilor acelei formaţiuni politice să îl voteze ca primar al municipiului Baia Mare.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG