Linkuri accesibilitate

Câte vaccinuri s-au pierdut la centrele de la Romexpo


Medici în campania de vaccinare
Medici în campania de vaccinare

Văzută drept soluție la pandemia globală, vaccinarea anti-COVID a început în România, ca și în alte țări, cu sincope ce variază de la limitări în distribuție la întârzieri în deschiderea de noi centre de vaccinare.

Premierul Florin Cîțu a susținut că niciun vaccin nu trebuie să se piardă, iar cadrele medicale nu trebuie să fie sancționate pentru vaccinarea unor persoane care nu erau programate.

Relatării despre doze risipite au apărut încă de la începutul vaccinării, iar în ultimele două săptămâni, din diferite cauze, mai multe doze de vaccin nu au putut să fie folosite la centrele de vaccinare de la Romexpo.

Mai exact, la aceste centre s-a pierdut în fiecare zi câte un vaccin, informează reprezentanții Primăriei Sectorului 1, în baza informațiilor primite de la reprezentanții medicali.

Centrele de vaccinare Romexpo 4 și 5 au raportat că s-au pierdut 32 de doze de vaccin în intervalul 19 ianuarie – 3 februarie.

Printre motivele oferite se numără:

  • expirarea vaccinurilor prin diluare și neutilizare la final de program;
  • neprezentarea pacienților programați;
  • imposibilitatea acoperirii dozelor rămase cu persoane care să se încadreze în categoriile de vaccinare selectate pentru această perioadă;

În intervalul menționat, la centrul Romexpo 5 s-au solicitat 3.269 de vaccinuri și s-au recepționat 2.988. Dintre acestea, 16 vaccinuri (0.5%) nu au ajuns la destinatari.

„În privința centrului Romexpo 4, s-au solicitat 3.719 și s-au recepționat 4.548 de doze. S-au utilizat până la ora 10.00, în data de 03.02.2021, un număr de 4.312 doze, 16 pierderi (0,37 % pierdere), iar restul au fost administrate în cursul aceleiași zile”, precizează reprezentanții Primăriei Sectorului 1 pentru Europa Liberă.

Președintele Comitetului Național pentru Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, săptămâna trecută, că 1.826 de doze de vaccin au fost irosite la nivel național, procentul fiind de 0.24% din numărul total de vaccinuri distribuite. Procentul nu este unul îngrijorător, spun oficialii români.

Ministrul Sănătății a declarat, la sfârșitul lunii ianuarie, că se vor face echipe mixte de control formate de Corpul de Control al ministerului și DSP-uri pentru a verifica situația din centrele de vaccinare. Vlad Voiculescu a lansat ideea sancționării cadrelor medicale care nu respectă strategia de vaccinare. Premierul Cîțu s-a opus însă propunerii sancționării medicilor.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG