Linkuri accesibilitate

Câți migranți trec ilegal prin România? Frontex: Câteva mii vin prin Balcani, zero pe Marea Neagră


Cifrele oficiale ale Frontex îl contrazic pe cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care a declarat că Austria se opune în continuare aderării României la Spațiul Schengen, pe motiv că România se află pe ruta migranților din Orientul Mijlociu către restul UE. 

Și ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a spus luni că sub 3% din migranții care intră în Schengen trec prin România, doar 3.574 din aproape 130.000 în acest an.

Aceste intrări pe teritoriul României s-ar fi făcut din Serbia sau din Bulgaria: din Marea Neagră nu a intrat niciun migrant ilegal în Schengen, conform Raportului de analiză de risc 2022-2023 al Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră, Frontex.

Statistici Frontex despre trecerile ilegale înspre granițele UE în 2021.
Statistici Frontex despre trecerile ilegale înspre granițele UE în 2021.

În primele zece luni ale anului 2022, Frontex a constatat 281.000 de intrări ilegale în UE, aproape jumătate din cele care au avut loc pe ruta Balcanilor de Vest.

Majoritatea trecerilor ilegale ale granițelor UE se petrec pe ruta Mării Mediterane, înspre țările vest-europene, motiv pentru care Frontex sugerează că acelea ar fi granițele cele mai importante de monitorizat. Cu zero treceri ilegale depistate, granița maritimă a României nu este o amenințare.

Trei sferturi din trecerile ilegale din Balcanii de vest au loc la granițele Serbiei cu state UE (nu doar România, ci și Bulgaria, Ungaria și Croația), ceea ce poate semnala faptul că poliția sârbă de frontieră ar fi parțial de vină pentru multe dintre trecerile spre România.

Frontex menționează și că numărul mai mare al trecerilor pe granița terestră se datorează încercărilor repetate ale acelorași oameni să intre în Uniunea Europeană.

Ce este Frontex?

Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, a fost înființată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE.

Frontex se ocupă cu detașarea personalului specializat și echipament către granițele care au nevoie de sprijin, analizează și elimină riscul de securitate al frontierelor, returnează persoanele fără drept de intrare în UE și monitorizează activitățile infracționale precum traficul de persoane sau terorismul.

Controversele Frontex

În timpul crizei migranților din 2015-2016, rolul Frontex a crescut exponențial, împreună cu bugetul și personalul său. Navele și personalul Frontex au început să împingă înapoi sutele de mii de refugiați, majoritatea sirieni, care încercau să intre în UE pentru a cere azil.

Conform unei investigații The Guardian din 2021, tacticile brutale și ilegale folosite împotriva a 40.000 de migranți de garda de coastă a unor țări europene, sprijinite de Frontex, au dus la cel puțin 2.000 de decese.

Agenția a fost acuzată de încălcarea drepturilor omului, organizarea întâlnirilor secrete cu sectorul de lobby, prezentarea intenționată a informațiilor incorecte în fața Parlamentului European și ascunderea circumstanțelor în care au respins refugiați în Marea Mediterană.

XS
SM
MD
LG