Linkuri accesibilitate

Patronii staţiei GPL care a explodat la Crevedia au fost eliberați din arest


Fiul primarului din Caracal, Ionuț Doldurea, unul din patronii stației GPL care va petrece sărbătorile în arest la domiciliu.
Fiul primarului din Caracal, Ionuț Doldurea, unul din patronii stației GPL care va petrece sărbătorile în arest la domiciliu.

Patronii stației GPL de la Crevedia, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, au fost eliberați miercuri seară din arest preventiv și plasați în arest la domiciliu.

Tribunalul Bucureşti a decis eliberarea celor doi patroni din arest, după ce a respins contestaţia procurorilor de la Sectorului 5 care s-au opus deciziei Judecătoriei ca Doldurea, fiul primarului din Caracal, și Stângă să fie eliberați.

Decizia este definitivă, iar cei doi patroni au fost puși în libertate și plasați în arest la domiciliu.

Tribunalul Bucureşti a decis pe 2 noiembrie ca patronii stației GPL de la Crevedia, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, să rămână în arest preventiv, contrar hotărârii anterioare a Judecătoriei Sectorului 5 care decisese mutarea lor în arest la domiciliu.
Patronii stației GPL de la Crevedia, Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, au primit pe 26 octombrie acuzații suplimentare în dosarul exploziilor din 26 august, prin extinderea urmăririi penale.

Tragedia din 26 august s-a soldat cu 55 de răniți, șase morți, 7 case distruse total, 82 de case avariate și cu distrugerea echipamentelor și deteriorarea autospecialelor cu care au intervenit pompierii.

Parchetul General a dispus extinderea urmăririi penale cu noi infracțiuni: neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, atât împotriva celor doi patroni, cât și a firmei acestora, Flagas SRL.

Față de acuzațiile inițiale, Doldurea și Stîngă sunt acuzați suplimentar că nu au luat și nu au respectat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă, deși erau obligați prin lege să o facă, „creându-se un pericol iminent de producere a unui accident de muncă”, spun procurorii Parchetului General.

Procurorii spun că, de cel puțin trei ani, ambii patroni duceau „o politică de funcționare” bazată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind alimentarea, transportul, transvazarea și depozitarea combustibilului GPL și că o făceau exclusiv pentru beneficii materiale, sfindând inclusiv deciziile organelor de control și supraveghere.

Cât privește consecințele, procurorii țin cont de faptul că au murit șase oameni, că 55 au rămas mutilați, că 7 case au fost distruse total, 82 parțial, și că au fost distruse inclusiv echipamentele și autospecialele echipelor de intervenție, în afară de acareturile din gospodăriile oamenilor din localitate, pe o rază de peste un kilometru.

169 de persoane sunt părți vătămate în dosar și 158 au fost deja audiate. Dintre acestea, 132 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 26.463.543 euro și 615.535 lei.

Totodată, 27 persoane au fost audiate în calitate de martor, majoritatea fiind angajați ai societății comerciale.

Pe 26 august 2023 au avut loc trei explozii la stația GPL a companiei Flagas, de la Crevedia/ județul Dâmbovița.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG