Linkuri accesibilitate

Cazanciuc: Guvernul Orban, record de ordonanțe de urgență


Premierul Ludovic Orban blama anul trecut practica PSD de a guverna prin ordonanțe de urgență.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, spune că guvernul condus de Ludovic Orban a emis în 6 luni „cel mai mare număr de OUG-uri văzut vreodată”.

Cazanciuc amintește că Orban se declara împotriva acestei practici de a guverna, atunci când era în opoziție.

„La 25 iunie 2019, Ludovic Orban spunea următorul lucru legat de această practică: 'Mesajul dat de români a fost acela de a nu mai fi adoptate Ordonanţe de Urgenţă a căror constituţionalitate nu poate fi verificată în timp util prin sesizarea altor autorităţi în afară de Avocatul Poporului'. Apoi, la începutul mandatului, premierul Orban s-a angajat în faţa românilor, a Parlamentului şi a Preşedintelui României că va implementa 'toate recomandările' Comisiei de la Veneţia; că nu va adopta în exces ordonanţe de urgenţă pentru modificarea legislaţiei în vigoare", arată Cazanciuc într-un mesaj postat sâmbătă pe pagina sa de Facebook.

„Recordul absolut de sfidare a poporului îl reprezintă, de departe, angajarea răspunderii politice a Guvernului pe bugetul României, urmată de noaptea lungă a ordonanţelor de urgenţă", mai spune Cazanciuc.

Preşedintele interimar al Senatului menţionează că în această vară, Parlamentul va lucra în sesiune extraordinară şi „poate dezbate în procedură de urgenţă orice lege care să contribuie la protejarea şi bunăstarea cetăţenilor români”.

„Mă miră lipsa de reacţie a partenerilor europeni faţă de derapajele grave de la democraţie săvârşite de Orban prin atacarea instituţiilor care îndrăznesc să îşi respecte rolul constituţional, precum şi faţă de excesul ordonanţelor de urgenţă. Din păcate, această lipsă de reacţie va îngroşa rândurile celor care vorbesc de dubla măsură practicată sau tolerată de Bruxelles”, arată Cazanciuc, care conduce interimar Senatul României.

PNL nu deține o majoritate necesară în Parlament, pentru a-și promova măsurile legislative dorite. Avantajul ordonanțelor de urgență este că intră în vigoare imediat și nu pot fi atacate la Curtea Constituțională decât de Avocatul Poporului. Totuși, ele ajung în Parlament și trebuie validate sub formă de lege, putând fi respinse sau modificate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

#Dependențe
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG