Linkuri accesibilitate

Mircea Dumitru: Cazul Bode ar fi fost tranșat rapid la Berlin, deși Germania nu are un CNATDCU


În interviul pentru Europa Liberă, întrebat în ce țară europeană cazul Bode ar fi fost tranșat rapid, Mircea Dumitru a dat exemplul Germaniei.
În interviul pentru Europa Liberă, întrebat în ce țară europeană cazul Bode ar fi fost tranșat rapid, Mircea Dumitru a dat exemplul Germaniei.

Existența instituțiilor care pot sancționa impostura doctorală nu garantează și funcționarea lor, dovadă că sunt țări care nu au, precum România, un CNATDCU, dar în care cazul Bode ar fi fost tranșat rapid.

În interviul pentru Europa Liberă, acordat Adrianei Nedelea, întrebat în ce țară europeană cazul Bode ar fi fost tranșat rapid, Mircea Dumitru a dat exemplul Germaniei.

„În alte țări, unde nu există acest CNATDCU, din România, lucrurile funcționează. Oamenii se retrag din Guvern, deși nu există un astfel de organism. Asta spune ceva despre ce se întâmplă în societatea respectivă, care sunt mecanismele de validare, de recunoaștere, cele care țin de responsabilitatea autorității publice”, spune vicepreședintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Statul român ascunde plagiatorii, îi păzește bine, ca să nu vadă oamenii problemele de la conducerea țării?

„Este într-adevăr o interpretare plauzibilă, pentru că în alte împrejurări, personaje politice erau ferm convinse că trebuie să se acționeze până la capăt împotriva plagiatorilor. Între timp, însă, lucrurile și atitudinile s-au modificat”, susține profesorul.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG