Linkuri accesibilitate

IPJ Giurgiu verificat de Controlul Intern. Cazul Bolintin Vale, prelucrat în toate secțiile de poliție


Șeful poliției din Bolintin Vale bate o persoană aflată la sol cu fața în jos și cu mâinile imobilizate la spate (captură video)
Șeful poliției din Bolintin Vale bate o persoană aflată la sol cu fața în jos și cu mâinile imobilizate la spate (captură video)

Direcția de Control Intern din IGPR anchetează activitatea și managementul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, după ce șeful poliției de la Bolintin Vale, din subordinea IPJ Giurgiu, a fost filmat în timp ce bătea cu brutalitate un bărbat aflat la pământ, cu fața în jos și încătușat cu mâinile la spate.

„Cazul respectiv a fost prelucrat cu toate efectivele de poliție, în vederea preîntâmpinării unor astfel de situații. Totodată, precizăm că polițiștii sunt instruiți să aplice procedurile conform legislației actuale, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului”, transmite IGPR după ce filmarea a apărut în spațiul public.

Poliția Română dă asigurări că va sprijini ancheta penală declanșată de Parchet și că „va sancționa orice abuz și va sesiza penal ilegalitățile, iar orice caz de discriminare și instigare la ură va fi temeinic investigat și sancționat”, pentru că prioritatea poliției este „siguranța comunității” și „toleranța zero față de faptele antisociale”.

Violența a avut loc săptămâna trecută, în preajma sărbătorilor pascale, dar imaginile au ajuns în spațiul public abia joi. În filmare se văd mai mulți bărbați întinși cu fața în jos și imobilizați cu mâinile la spate, în timp ce unul dintre ei este lovit cu brutalitate, în mod repetat și înjurat de un polițist în civil, în fața altor polițiști în uniformă care umblă printre cei întinși pe jos și a unor jandarmi care asistă impasibili, fără ca vreunul să intervină. Bătăușul este chiar șeful poliției Bolintin Vale, acum cercetat penal pentru purtare abuzivă.

„Un om nu poate să facă asta. Se vede și pe imagini: oamenii erau întinși, în poziție culcat, cu mâinile la spate, încătușați. Erau vreo cinci. Să te urci efectiv peste ei cu bocancii și să le dai picioare în ficați pentru că ei sunt întinși la pământ, cu cătușele pe mâini, cu mâinile la spate - asta nu e lege! Eu nu știu unde scrie în legea României că trebuie să se întâmple așa ceva. Bun, au greșit, le-ai dat amendă, habar n-am, aplică legea! Pentru că legea este și pentru infractor, și pentru autoritate”, a declarat sociologul Gelu Duminică la Digi24.

„În momentul în care tu, autoritate, te comporți ca ultimul infractor, mai reprezinți tu legea? Care e diferența între ăsta și Spartacus? Adică ce a făcut șeful ăsta de poliție de acolo? Un Spartacus cu epoleți, asta este!”, a mai spus Gelu Duminică.

Spartacus este porecla lui Vasile Badea, una dintre persoanele care au participat în ziua de Paște la o încăierare în cartierul Rahova, din București, soldată cu violențe împotriva forțelor de ordine care au intervenit. Între timp, Vasile Badea a fost arestat preventiv.

Duminică spune că incidentul de la Bolintin Vale necesită o luare de poziție urgentă din partea ministrului de interne Marcel Vela.

Citește și:

XS
SM
MD
LG