Linkuri accesibilitate

Dan Alexe: „Cazul Kovesi: când România își blochează propriul candidat”


Tudorel Toader anunță ordonanță de urgență pentru desemnarea procurorului care va reprezenta România la Parchetul European, funcție diferită de cea a procurorului-șef european, pentru care Laura Codruța Kovesi este prima clasată în finala unui concurs deschis

În așteptarea audierii candidatei din România pentru funcția de Procuror european, Codruta Kovesi, puterea de la București și europarlamentarii ei continuă să se mobilizeze pentru a o împiedica să ocupe acea funcție.

Astfel, europarlamentarul PSD Emilian Pavel a spus, sâmbătă, la Antena 3, că, dacă PE alege unul din candidaţii la şefia Parchetului European, iar în Consiliul UE este decis un altul, atunci nu se ştie cine va prelua funcţia, pentru că acest lucru nu e reglementat.

„Dacă Parlamentul European, în comisia LIBE, le dă aviz tuturor celor trei, vine în plen şi un candidat primeşte un vot mai mare ca ceilalţi doi. În rest, nu e reglementată. Nu ştim. Dacă în Consiliu se decide că e doamna Kovesi, iar în Parlament va fi francezul sau germanul sau cine va fi, suntem într-un impas”, a spus Emilian Pavel, sâmbătă la Antena 3.

Mda... „Dacă francezul sau germanul sau cine va fi, suntem într-un impas”. După atâția ani în Parlamentul Europene, acest Emilian Pavel nu arată că ar ști că decizia finală o vor lua capitalele, șefii de stat și de guvern.

La fel, europarlamentara Renate Weber a spus că ea va fi prezentă la Bruxelles la audierea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef european, dar că aceasta este doar o etapă, decizia finală urmând să se ia în Consiliul UE. Altfel zis - Renate Weber știe totuși cine va lua decizia finală. E normal să știe măcar atât, ea este în Parlamentul European de vreo 12 ani.

În sfârșit, a mai venit peste toate acestea și ministrul justiției Tudorel Toader, care a anunțat că el vrea acum să stabilească prin OUG procedura de selecţie a candidatului României pentru Parchetul UE.

Dar nici Tudorel Toader nu pare să fi înțeles că selecția procurorului-șef european se face la Bruxelles si că n-are nici o legătură cu ordonanțele lui.

Mâine o să vrea să stabilească prin OUG și cine participă la Roland Garros. Nu contează că Simona Halep e cea mai bună. Trebuie o ordonanță de urgență.

XS
SM
MD
LG