Linkuri accesibilitate

Cazul Sorina. Bogdan Licu spune că a intervenit „ca om și ca procuror general”


Licu nu le-a răspuns jurnaliștilor de o posibilă campanie pentru obținerea postului de procuror general. Așteaptă pronunțarea instanței din Slatina în cazul adopției Sorinei

Bogdan Licu, procuror general interimar, a explicat, vineri, că intervenția sa în dosarul adopției Sorinei, fetița din Baia de Aramă pe care o cer o familie de români stabilită în SUA și foștii asistenți maternali, a urmărit doar consilierea psihologică a copilului.

Bogdan Licu, interimar la șefia Ministerului Public, a cerut revizuirea adopției Sorinei, iar Curtea de Apel Craiova a decis, prin sentință definitivă, ca fetița să rîmână cu familia adoptivă.

Într-o declarație de presă, Licu a spus că nu comentează hotărârile judecătorești „Este o hotărâre definitivă, fără cale de atac, pe care o respect. Rămâne acea cerere de ordonanță președintială care este în acest moment la Judecătoria Slatina. Nu știu să se fi dat termen în această cauză. În toate demersurile pe care le-am făcut am mizat pe o decizie favorabilă”, a declarat Licu. „​Tot ce am avut în vedere, în principal a fost în interesul copilului. Iar tot ceea ce am făcut, am făcut cu bună-credință”, a declarat Licu.

Presa l-a întrebat dacă intevenția sa se înscrie într-o campanie pentru o obținere funcției de procuror general. Licu nu a răspuns direct. A invocat motive umane și îndatoriri ale funcției pe care o ocupă în prezent.

„Nu am vrut nimic altceva decât să respect legea și să îmi fac datoria. Legea m-a obligat să nu stau și să fiu spectator. Eu nu am făcut altceva decât să aplic legea și să îmi îndeplinesc sarcinile de serviciu.”

Bogdan Licu nu intenționează să renunțe la cea de-a doua cerere făcută în cazul Sorinei, prin care a solicitat interdicția ca fata să părăsească, momentan, țară.

„Acea cerere care se află pe rolul Judecătoriei Slatina nu urmărește altceva în plus față de ce am facut până acum, ci doar ca acel copil, Sorina, să beneficieze de o consiliere psihologică pe durata a trei lui, înainte de a pleca din țară. Eu, ca procuror general și ca om, aș fi foarte multumit dacă acel copil ar beneficia de asistență psihologică, consiliere psihologică care să aibă loc în România, într-o limbă pe care el o cunoaște și astfel, atunci când va pleca din țară, să fiu împăcat cu situația în care se află. Asta m-a interesat tot timpul, nu altceva, nu campanie. Interesul copilului. Sunt și eu tată, sunt om și nu puteam, repet, să stau să aștept.” a mai precizat procurorul general interimar.

Revizuirea adopției cerută de procurorul general Bogdan Licu a fost respinsă, joi, de Curtea de Apel Craiova, dar Sorina tot nu poate părăsi țara. Decizia vine în contextul în care procuroarea Maria Pițurcă este audiată la Secția Specială, care a pus-o sub urmărire penală.

Decizia Curții de Apel Craiova este definitivă și nu poate fi atacată cu recurs. Nu este prima înfrângere în instanță a lui Bogdan Licu: săptămâna trecută a fost respinsă și cererea acestuia de suspendare a executării adopției.

Deși procurorul general a trimis miercuri noi motive prin care cerea revizuirea sentinței de adopției a Sorinei, printre care și anumite nereguli cu privire la procedura de adopție, Curtea de Apel Craiova nu i-a dat câștig de cauză. Avocata familiei care a înfiat-o pe Sorina, Claudia Postelnicescu, a declarat pentru Europa Liberă că revizuirea a fost făcută pe motiv de „apărare cu viclenie a minorei”, lucru care nu a putut fi demonstrat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG