Curtea Constituţională a admis contestația făcută de PSD, stabilind că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier, potrivit Agerpres.
Judecătorii CCR au luat decizia cu o majoritate de 7 la 2. Cele două voturi aparțin Liviei Stanciu și Siminei Tănăsescu.
Deciziile CCR se aplică pentru viitor, deci, teoreric, pentru următoarea nominalizare de premier, nu pentru cea față de care ar trebui să fie exprimat, luni, votul.
Potrivit judecătorilor CCR, președintele va trebui să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală în Parlament. Acesta ar putea fi chiar Ludovic Orban, condiția fiind să strângă o majoritate în parlament, dar care poate fi probată doar prin vot, ceea ce este puțin probabil.
”1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.
2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.
Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate
Facebook Forum