Linkuri accesibilitate

CCR: Amânarea ratelor fără niciun criteriu, inițiată de majoritatea PSD, respinsă


Curtea Constituțională a respins amânarea rambursării ratelor cu nouă luni, fără niciun criteriu, inclusiv pentru restanțieri, așa cum prevede legea inițiată și votată de PSD-ALDE-Pro România în urmă cu o lună.

Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru suspendarea rambursării creditelor a fost formulată de 72 de deputați liberali.

Proiectul prevedea suspendarea, la cerere, a tuturor obligațiilor de plată către bănci, atât pentru companii cât și pentru persoane fizice și urma să se aplice pentru toate creditele contractate până la data de 19 martie 2020.

Cu unanimitate de voturi, CCR a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor este neconstituțională, în ansamblul său.

Curtea a constatat că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor determină apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate legislative contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii, prevăzut de Constituție, întrucât are același obiect de reglementare cu cel al Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.261 din 30 martie 2020, și anume suspendarea până la 9 luni dar nu mai mult de 31 decembrie 2020 a obligației de plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori.

Curtea a respins pe aceleași motive și legea privind scutirea vreme de trei luni de la plata utilităților și a contribuțiilor sociale a celor ale căror venituri au scăzut cu minimum 15% din cauza crizei provocate de coronavirus.

Parlamentului îi revine obligaţia de a constata încetarea de drept a procesului legislativ, iar, în ipoteza iniţierii unui nou demers legislativ, tebuie să se conformeze deciziilor Curții, spune CCR.

Citește și:

XS
SM
MD
LG