Linkuri accesibilitate

CCR amână pentru 29 septembrie decizia pe legea organizării alegerilor parlamentarelor


România, Curtea Constituțională logo
România, Curtea Constituțională logo

Curtea Constituțională a decis, marți, să unească cele două sesizări înainte de către președintele Iohannis și Guvern privind legea organizării alegerilor parlamentare care conferă Parlamentului atribuția de a stabili data scrutinului.

Curtea Constituțională anunță că se va pronunța pe sesizare în data de 29 septembrie.

„În cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, constatând identitatea de obiect a cauzelor, a dispus conexarea acestora și a amânat pronunțarea pentru 29 septembrie 2020", transmite CCR într-un comunicat de presă.

Curtea Constituţională a amânat în mai multe rânduri dezbaterea pe sesizările privind actul normativ.

Pe 17 august, Klaus Iohannis a atacat legea la CCR și a cerut să se constante neconstituționalitatea actului în ansamblul său.

Simultan cu şeful statului, şi Guvernul a atacat legea la Curte, în condiţiile în care premierul Ludovic Orban afirma în 28 iulie, încă de la adoptarea legii, că parlamentarii se află în conflict de interese, în condiţiile în care îşi pot prelungi cât mai mult posibil mandatul şi anunţa că specialiştii analizează temeiuri de atacare la Curtea Constituţională.

Pe 27 iulie, Senatul a adoptat ca prim for sesizat, proiectul de lege care prevede ca data alegerilor parlamentare să fie stabilita de Parlament și nu de către Guvern. În aceeași zi, Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă, ca for decizional.

Conform legislației în vigoare, Guvernul este cel care stabilește data alegerilor, iar aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea in Monitorul Oficial al României a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

Guvernul Orban a emis deja hotărâre de guvern prin care alegerile parlamentare sunt convocare pentru 6 decembrie 2020.

XS
SM
MD
LG