Linkuri accesibilitate

CCR: Asumarea răspunderii pe legea bugetului, constituțională


Romanian PM Ludovic Orban attends the validation session of his cabinet
Romanian PM Ludovic Orban attends the validation session of his cabinet

Curtea Constituțională a respins sesizarea făcută de PSD împotriva adoptării legii bugetului de stat prin asumarea răspunderii de către guvernul Orban.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins cererile formulate de preşedintele Senatului şi de preşedintele Camerei Deputaţilor şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi Guvernului României în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului asupra Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020”, transmite Curtea Constituțională.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Camerei Deputaţilor, Senatului şi Guvernului României.

Angajarea răspunderii Guvernului a fost prima dată utilizată, ca modalitate de a adopta rapid o lege, pentru bugetul de stat pe 2020. PSD a ales să nu depună moțiune de cenzură și a mers pe varianta contestării la CCR. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și al Senatului, Teodor Meleșcanu, între timp înlăturat tot printr-o decizie a CCR, au reclamat un posibil conflict juridic între guvern și parlament, în urma angajării răspunderii.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că "nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în Parlament".

În punctul de vedere pe care l-a transmis Curții Constituționale, Guvernul a susținut că parlamentarii au avut posibilitatea să depună amendamente și puteau depune moțiune de cenzură.

Guvernul a invocat chiar o decizie a CCR, potrivit căreia "parlamentul este şi rămâne unica autoritate legiuitoare şi în cazul asumării răspunderii de către Guvern, întrucât procedura asumării răspunderii de către Guvern se derulează în faţa camerelor reunite ale Parlamentului şi se desfăşoară sub supravegherea şi controlul forului legislativ suprem, care are la îndemână, în virtutea prevederilor constituţionale exprese ale art.114 alin.(2), posibilitatea demiterii Guvernului printr-o moţiune de cenzură”, transmite Mediafax.

XS
SM
MD
LG