Linkuri accesibilitate

CCR: Interdicția amnistiei și grațierii pentru corupție, neconstituțională. Inițiativele de revizuire a Constituției, respinse


Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale
Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale

Curtea Constituțională a respins, joi, cele două initiative de revizuire a Constituției depuse de PNL-USR și PSD-ALDE. O decizie extrem de importantă a judecătorilor constituționali este aceea că amnistia și grațierea pentru fapte de corupție depășește limitele Constituției.

Judecător raportor în acest caz a fost Attila Varga, numit la CCR la propunerea UDMR. Decizia a fost luată cu unanimitatea judecătorilor prezenți.

Proiectele de revizuire a Constituției depuse de cele putere și opoziție vin ca urmare a rezultatului referendumului din 26 mai.

Judecătorii CCR susțin că amnistia și grațierea trebuie lăsate la latitudinea legiuitorului și că este dreptul preșdintelui de acorda grațierea individuală, potrivit Agerpres. Ei spun că ar fi greșit să i se interzică preşedintelui să graţieze un condamnat pentru motive ce ţin de viaţă şi sănătate.

Potrivit minutei CCR, dreptul unor cetățeni infractori de a beneficia de aministie sau grațiere ”echivalează cu o suprimare a demnității umane și a principiului egalității.

”Curtea a statuat că o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României limitează în mod excesiv puterea statului şi marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/ beneficiul cetăţenilor. Astfel, o categorie de cetăţeni este privată de o vocaţie pe considerente cu caracter circumstanţial, ceea ce, în această privinţă, echivalează cu o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii”, se arată în minuta Curții Constituționale.

”Aprecierea oportunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală revine Parlamentului, respectiv Preşedintelui României şi nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni”, mai subliniază Curtea.

Odată respinse, cele două inițiative de revizuire a Constituției vor trebui redepuse la Parlament, fără prevederile declarate neconstituționale.

Pe 1 iulie, partidele parlamentare de opoziţie au depus la Parlament proiectul de modificare a Constituţiei, care transpune rezultatul referendumului din 26 mai.

Proiectul opoziției a fost semnat de toţi parlamentarii PNL şi USR, PMP şi 9 parlamentari de la PRO România. Acesta prevede că amnistia sau graţierea pentru persoanele condamnate pentru fapte de corupţie sunt interzise, iar graţierea individuală de către preşedinte pentru astfel de fapte este de asemenea interzisă.

Cetăţenii condamnaţi definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie nu vor putea candida la alegerile parlamentare, locale, europarlamentare şi prezidenţiale, acrsta fiind un criteriu de integriatate cerut de initiațiva ”fără penali” a USR.

Potrivit proiectului opoziției, abuzul de ordonanţe de urgenţă va fi interzis, iar acestea vor putea fi supuse unui control de constituţionalitate la sesizarea preşedintelui României, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a 50 de deputaţi sau 25 de senatori sau a Avocatului Poporului.

Stire în curs de actualizare

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG