Linkuri accesibilitate

CCR: Modificările la Legea Educației, neconstituționale. Mandate limitate pentru rectori


România - Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a României a decis, cu unanimitate de voturi, că modificarea făcută prin ordonanță de urgență Legii Educației, care stabilea, printre altele, că rectorii au voie la un număr nelimitat de mandate, este neconstituțională.

Dar nu limitarea mandatelor a făcut obiectul sesizării președintelui, admisă miercuri de CCR, ci procedura care a fost încălcată la adoptarea modificărilor în parlament.

CCR „a admis sesizarea de neconstituționalitate formulată de Președintele României și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.79/2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, întrucât încalcă principiul bicameralismului”.

Așadar, nu problemele de fond, ci de procedură în adoptarea ei în parlament, fac legea neconstituțională.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat pe 16 noiembrie Curtea Constituțională, privind modificările făcute, prin Ordonanță de Urgență, la Legea Educației Naționale.

„În forma transmisă la promulgare, legea supusă controlului de constituționalitate a aprobat OUG nr. 79/2020 cu următoarele modificări și completări asupra Legii nr. 1/2011: elimină dispoziția potrivit căreia mandatele rectorilor erau limitate la două mandate succesive, acestea putând fi astfel reînnoite fără nicio limită”, amintea președinția în sesizarea adresată CCR.

Analizând parcursul legislativ al legii criticate și comparând formele acesteia din momentul inițierii și de la momentul adoptării, „se poate observa că în Camera Deputaților, ca primă Cameră sesizată, textul și soluția eliminării limitării mandatelor rectorilor adoptate de Senat nu au fost dezbătute, legea dedusă controlului fiind semnificativ modificată de către Camera decizională față de forma inițiatorului și a primei Camere sesizate”, avertizează președintele.

„Prin urmare, prima Cameră sesizată nu a avut ocazia să analizeze, să dezbată și să hotărască asupra soluției legislative nou introduse de Camera decizională. Apreciem că, în cazul de față, Senatul a realizat o modificare care, prin ea însăși, este de natură să determine încălcarea principiului bicameralismului, deoarece aceasta este o modificare de concepție a reglementării”, mai spune președintele în sesizarea sa.

Ce alte modificări aducea ordonanța de urgență Legii Educației și care au căzut odată cu decizia de miercuri a CCR: pregătirea psihopedagogică trebuie să asigure și competențe digitale pentru organizarea procesului de învățământ în modul online; formarea continuă a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și de control trebuie să asigure și competențe digitale pentru organizarea procesului de învățământ în modul online.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG