Linkuri accesibilitate

CCR. Strategia prin care Dragnea voia să pună sub control guvernele până în 2040, declarată neconstituțională


La finalul lunii mai, Lviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare

Curtea Constituțională a României a admis, joi, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de președintele Klaus Iohannis, PNL și USR referitoare la Legea privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „Strategia 2040”.

Judecătorii CCR au declarat că legea este neconstituţională în ansamblul său.

Decizia este definitivă şi general obligatorie, potrivit unui comunicat al Curții Constituționale.

Șeful statului a sesizat în luna aprilie CCR în privința acestei legi promovate de Guvern cu scopul ca Liviu Dragnea, pe atunci președinte al Camerei Deputaților, să se ocupe de elaborarea unei strategii socio-economice pentru următorii 21 de ani, pe care toate Guvernele viitoare ale României ar fi fost obligate să o includă în programele lor de guvernare.

Propunerea legislativă a fost inițiată de Guvernul Dăncilă și, practic, era prevăzută înființarea unei comisii „Românai 2040”, organism consultativ, fără personalitate juridică, dar care ar fi fost condusă de președintele Camerei Deputaților.

În textul sesizării, preşedintele Klaus Iohannis arăta că Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, încălcând competenţa primei camere sesizate, Senatul.

Mai mult, șeful statul atrăgea atenția, la vremea respectivă, asupra faptului că prin natura competenţelor sale, Comisia „România 2040” se „subrogă în rolul constituţional al Parlamentului şi al Guvernului, ale căror voinţă şi atribuţii urmează să se subsumeze celor dictate de un organism consultativ aflat în coordonarea Camerei Deputaţilor şi condus de preşedintele acesteia, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a normelor constituţionale”.

Anterior, la finalul lunii martie, PNL şi USR au depus la CCR o obiecţie de neconstituţionalitate la acest proiect, susţinând că Parlamentul a încălcat principiul separaţiei puterilor, prin delegarea competenţei exclusive a Guvernului unei alte entităţi.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG