Linkuri accesibilitate

Ce șanse ar avea Bernie Sanders în cursa pentru Casa Albă


Suporteri ai lui Bernie Sanders la alegerile prezidențiale americane din 2016, când senatorul de Vermont a pierdut în fața lui Hillary Clinton nominalizarea Partidului Democrat
Suporteri ai lui Bernie Sanders la alegerile prezidențiale americane din 2016, când senatorul de Vermont a pierdut în fața lui Hillary Clinton nominalizarea Partidului Democrat

Senatorul de Vermont Bernie Sanders și-a anunțat candidatura în alegerile preliminare ale Democraților pentru alegerile prezidențiale.

Bernie Sanders este cel care a înfruntat-o în preliminariile democrate, de acum doi ani, pe Hillary Clinton și a pierdut. De data asta, senatorul social democrat susține că are șanse să-l învingă pe Trump.

Dar pentru a ajunge acolo, el trebuie să se desprindă din grupul de democrați, constituit de-acum. Un obstacol este vârsta, senatorul are acum 77 de ani, dacă ar ajunge președinte ar fi cel mai în vârstă ocupant al Casei Albe. Și ar mai fi un obstacol.

În urmă cu doi ani, Sanders era de unul singur reprezentantul aripii de extremă stânga, acum însă mai sunt și alți candidați cu viziuni similare. Sanders nu este singurul care vine în campanie cu idei cum ar fi sistemul universal de îngrijire a sănătății, sau învățământ superior de stat gratuit, sau salariu minim național de 15 dolari pe oră.

Și alți candidați au adoptat de-acum aceste promisiuni de campanie, ceea ce reprezintă în sine un succes pentru senatorul de Vermont. Problema care se pune, în Partidul Democrat este dacă extrema stângă este sau nu o variantă câștigătoare, împotriva lui Trump. Există riscul unei înfruntări între extreme, la următoarele alegeri prezidențiale americane și mulți spun că asta nu este o veste bună.

Data trecută, Bernie Sanders a obținut circa 40% din voturi, în preliminarii, împotriva lui Hillary Clinton, favorita partidului. A făcut-o declanșând pasiuni mai ales în rândurile tinerilor americani, care s-au identificat cu viziunea sa. Acum, el are în sondaje mai puțin, circa 14-16% fiind totuși al doilea după un candidat potențial, încă nedeclarat, fostul vice-președintele Joe Biden. Mai ales în absența lui Biden – dacă acesta decide să nu intre în cursă – Sanders beneficiază de pe urma impresiei ca îl poate învinge pe Trump, cu mesajul său populist de stânga.

Dar prezența sa a înmulțit mesajele campaniei președintelui, avertizând în legatură cu pericolul unei Americi “socialiste” și spunând că lui Sanders i-ar fi trecut vremea. El are câteva avantaje totuși. De-acum dispune de organizații în 50 de state. Lumea îl cunoaște. În plus, Sanders generează entuziasm și ăsta este un atribut esențial. În 12 ore, după anunțarea candidaturii, campania lui Sanders a colectat nu mai puțin de 4 milioane de dolari, din donații.

XS
SM
MD
LG