Linkuri accesibilitate

Ce ascunde mișcarea lui Dragnea cu anunțul candidaturii la prezidențiale. Sociolog: E pe cai mari, PSD are 30%


Galati, meeting PSD, Liviu Dragnea

Anunțul făcut de Liviu Dragnea că duminică seara, imediat după primele exit-poll-uri, ar putea spune dacă va candida sau nu la alegerile prezidențiale poate avea mai multe intepretări. Una dintre ele ar putea fi legată de faptul că PSD a crescut în sondaje, depășind pragul psihologic de 30%.

Momentul ales de Liviu Dragnea pentru a-și anunța probabila candidatură la prezidențiale este unul bine ales: seara alegerilor când se vor da exit-poll-urile, cele care vor oferi primul tablou al scorului obținut de PSD, și cu doar o zi înaintea deciziei definitive de la Înalta Curte în dosarul angajărilor fictive.

Potrivit sociologului Bruno Ștefan, președintele Biroului de Cercetări Sociale (BCS), Liviu Dragnea e pe cai mari pentru că PSD a sărit de 30%.

”Intenția este ca prin anunțul candidaturii, prin acest mesaj dat acum să obțină un scor de peste 30 %, are un scop mobilizator. E pe cai mari, PSD avea în ianuarie 20% și acum are 30% și în ritmul ăsta se duce și mai mult. Creșterea importantă e de la Paște încoace. Creșterea s-a făcut pe seama electoratului Pro România și ALDE, de unde a luat tot ce s-a putut. Nu a luat de la PNL, USR sau PMP, perdanții sunt cei de care v-am spus. Acest lucru îi dă sentimental de putere și face anunțul ăsta tocmai pentru a demobiliza și mai mult electoratul ALDE care credea că Tăriceanu o să fie candidatul la prezidențiale. Este și un mesaj de forță pentru electoratul lui : v-am dus la victorie, o să vă duc și la victoria următoare.

Eu am făcut un sondaj între 1 și 7 mai și la întrebarea cu ce partid votați, PSD avea 32%, iar la întrebarea cu ce partid votați ținând cont că prima pe listă este Rovana Plumb, atunci a scăzut la 29,7%. Altfel spus, capii de listă nu sunt locomotivele partidului, ba îl trag chiar în jos.”, a declarat Bruno Ștefan pentru Europa liberă.

Informațiile despre creșterea PSD au fost confirmate și de surse din PNL, care ne-au declarat că și sondajele lor arată că în ultimele săptămâni PSD a crescut, apropiindu-se de 30%.

Pe de altă parte, sociologul Andrei Țăranu descifrează anunțul legat de candidatura lui Dragnea la prezidențiale în cheia deciziei pe care o așteaptă luni de la Înalta Curte și a încercării de a-și consolida puterea în partid în acest context.

”Impresia mea e că încearcă să țină partidul unit. Dacă va fi condamnat luni să poată susține că este o decizie politică împotriva unui candidat la președinție, iar pentru asta are nevoie să își mențină controlul asupra celei părți din partid pe care o vede tot mai puternică și că se îndepărtează de el, mă gândesc aici și la Viorica Dăncilă. El încearcă să gasescă o modalitate prin care să-i forțeze pe toți, inclusiv pe ALDE, să stea în spatele lui, în calitate de candidat la președinție. E clar că asta să pregătea, să nu uităm de câte ori s-a auzit la mitingurile lor ”Dragnea, președinte”, câți lideri de fililale nu l-au rugat să candideze.”

Și Andrei Țăranu spune că a auzit informațiile despre creșterea PSD în sondaje, dar susține că dacă aceasta s-a făcut pe seama aliatului său nu va fi o victorie în adevăratul sens al cuvântului. ”Dacă scorul PSD și ALDE va fi mai mic decât cel al PNL, Alianței 2020 și PMP, atunci se poate considera o înfrângere. Dacă opoziția mai mult sau mai puțin unită scoate peste 50%, va fi o înfrângere pentru Dragnea”.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG