Linkuri accesibilitate

Ce au înțeles studenții din dezbaterea organizată de Iohannis


Dezbaterea organizată de președintele Klaus Iohannis
Dezbaterea organizată de președintele Klaus Iohannis

Într-o atmosferă scorțoasă și cu o regie prea elaborată, dezbaterea organizată de președintele Klaus Iohannis nu a entuziasmat asistența tânără. Studenții, unii de la Tineretul Liberal, după cum au mărturisit din neatenție, au înțeles că e vorba de ”România normală”, așa cum de altfel și scria și în fundalul scenei.

Nouă ziariști atent aleși, urcați pe scena Aulei Bibliotecii Central Universitare, o sală plină de studenți, profesori de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), consilieri, Ludovic Orban, Rareș Bogdan și Raluca Turcan instalați în balconul din dreapta și presa ”de rând” cocoțată la balcoanele 2 și 3. Senzația de ”aranjament” nu a dispărut până la final, în condițiile în care președintele a fost moderatorul propriei dezbateri. Ordinea intervenției ziariștilor a fost trasă la sorți, întrebările au fost în general cuminți, fără insistență în situații de non-răspunsuri. Regia era prea vizibilă, ceea ce a timorat și tânăra asistență, și jurnaliștii ”aleși”.

Rareș Bogdan și premierul Ludovic Orban
Rareș Bogdan și premierul Ludovic Orban

Au lipsit emoția, nervul și acțiunea și, ca la orice piesă de teatru fără aceste ingrediente indispensabile, de la un moment încolo studenți, profesori, liberali și organizatori au început să ”butoneze” telefoanele. Își admirau selfiurile de la importantul eveniment, nu-i de ici de colo să arăți prietenilor că ai respirat același aer cu președintele, sau chiar pozele cu ecusoanele primite la intrare, pe care scria mare ”Invitat- Dezbatere Președintele României Klaus Iohannis”. Facebook-ul și site-urile de știri erau și ele la mare căutare, pline cum erau de reacții în tip real despre evenimentul în curs sau despre dezbaterea paralelă a Vioricăi Dăncilă.

Asistența e mai interesată de telefoanele mobile decât de discuții
Asistența e mai interesată de telefoanele mobile decât de discuții

Breșe în decor

Puține au fost momentele care au creat o breșă în regie. Radu Tudor și Sorin M. Ioniță, dublu ghinioniști- trăseseră biletele cu numerele din coadă și întrebările lor picau doar în pauzele publicitate ale televiziunilor- au protestat cerând să se schimbe ordinea. Degeaba, pe Iohannis nu-l întorci ușor din drum. Dar când le-a venit rândul celor doi, moderator fiind, i-a reușit o micuță ironie pe temă: ”Puteți vorbi, nu sunteți în pauza publicitară”.

O altă ieșire din formula aranjată cu grija bunicii pentru detaliile din vitrina cu bibelouri, a fost momentul în care un student din sală, invitat să pună întrebări, a lovit în plin: ” De ce nu ați ales să invitați jurnaliști care să vă pună întrebări incomode?” ”Puneți-mi o întrebare incomodă”, a replicat Iohannis. ”Aceasta a fost”, a spus studentul, dar răspunsul președintelui nu a venit.

Ce au înțeles studenții: A fost despre România normală

Studenții nu debordau de entuziam la plecare: ”Foarte interesant, am învățat multe”. Ce? ” Despre România normală”, a fost răspunsul standard, că tot scria mare pe afiș și în fundalul scenei. În rest, vreo idee la care să mediteze acasă? ”Am aflat că domnul președinte luptă pentru o Românie normală, e ceva ce nu o să mai văd niciodată.” Dar a fost bine că nu s-a dus la dezbatere cu Dăncilă, a înlocuit evenimentul acesta dezbaterea? ”Nu, dar totuși a fost o variantă onorabilă”, l-a scuzat o tânără de la facultatea… ”Fabis sau așa ceva”. Până la urmă aproape a nimerit-o: Facultatea de administrarea afacerilor cu predare în limba germană.

Studenții erau de la SNSPA, de la ASE sau de la Tineretul liberal, după cum au mărturisit câțiva mai neatenți. De selectat, spun ei, s-au selectat singuri, adică au fost poftiți să participe și s-au înscris. Mai norocoși ca ziariștii.

Mihaela Miroiu: Nu și-a atacat nicio secundă contracandidata

Mihaela Miroiu, profesoară la SNSPA, a apreciat la dezbatere nu doar substanța ei, ci și faptul că Iohannis a fost ” sobru și decent, foarte măsurat în vorbe, de exemplu, nicio secundă nu și-a atacat contracandidata, s-a referit doar la partid, ca la un partid care trebuie să stea în opoziție până învață să fie un partid politic într-o democrație și într-un stat de drept. Nu a scos o vorbă la adresa contracandidatei. Nu ar ataca la persoană, nu ar insulta, nu ar calomnia. Are un tip de decență și de discurs care sunt de apreciat.”

Omul cu cutia de carton

Postat în fața intrării, un domn cu o cutie de carton, ”făcută de soție”. Mesajele vorbesc singure: ”Alegem între o proastă și un venetic. Te pi…și pe ea de democrație”. Scurt și la obiect, nu ca în sala de dezbateri.

Cutia de carton a protestatarului din fața BCU
Cutia de carton a protestatarului din fața BCU

Domnul are ce are și cu proștii, dar mai ales cu ”veneticii”, adică cu Iohannis. ”Un venetic este o persoană venită recent și nereprezentativă pentru grupul social în care trăiește, de exemplu, domnul Iohannis este un venetic în România pentru că dumnealui este un etnic german care a venit cu oareșce timp în urmă și nu s-a integrat deloc în acest popor. Nu s-a integrat pentru că dumnealui poate susține în orice moment că este un etnic german și nu are nicio legătură cu poporul român, alta decât faptul că locuiește pe același teritoriu. Și mi se pare normal ca românii să își alegă conducători dintre ei”, explică el.

Domnul cu cutia susține că a venit să atragă atenția că ”sistemul democratic este un sistem politic care este o expresie a unei asupriri asupra românilor”. Sistemul democratic actual, mai punctează domnul, care ”nu are legătură cu România și idealurile noastre”.

Fiecare candidat cu propria victorie la dezbatere

Rareş Bogdan a declarat la Digi24 că dezbaterea lui Klaus Iohannis cu politologii şi formatorii de opinie a fost o discuţie liberă, care a arătat încă o dată diferenţele dintre cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale. Preşedinte a dat „răspunsuri clare şi vizionare”, în timp ce Viorica Dăncilă, la conferința ei de presă, a arătat că ”este departe de profilul pe care ar trebui să îl aibă viitorul preşedinte, este rezultatul a 30 de ani în care meritocraţia a fost anulată de pile, clientelism".

Alina Gorghiu, vicepreședintele Senatului, este și mai încântată de dezbatere și debordează de entuziasm: „O seară frumoasă la BCU pentru democrația românească! Cea mai civilizată dezbatere de campanie de după 1989! Și au fost lămurite, punct cu punct, toate momentele importante ale mandatului prezidențial. Foarte direct și sincer. Toți cei din sală am avut impresia că România merge din nou către normalitate”,a scris ea pe pagina de Facebook.

La PSD lucrurile se văd complet diferit: Viorica Dăncilă a ieșit victorioasă și ”demnă de a ne conduce pentru următorii cinci ani”, în timp ce Klaus Iohannis este ”un robot”

„Am avut două dezbateri - una reală, cu Viorica Dăncilă şi o mascaradă, cu Iohannis. Putem avea o Românie condusă de un preşedinte viu, autentic sau o Românie condusă de o poză, de un robot, de un preşedinte fake”, a scris Mihai Fifor (PSD) pe Facebook.

Dumitru Buzatu a admirat la Viorica Dăncilă ”naturalețea”, în timp ce pe Klaus Iohannis îl vede ca pe ”un conservator de dreapta înrăit, un om plin de ură, un om are evită toate răspunsurile... toate întrebările și dă răspunsuri de complezență, la întrebări pe care probabil le-a și montat în pincipiul anterior”.

Olguța Vasilescu face pe Facebook haz de necaz pe tema deja faimoasei arii a cercului, pe care, probabil, Viorica Dăncilă a uitat-o din vremurile în care dădea meditații la matematică ”copiilor nevoiași”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG