Linkuri accesibilitate

Ce condiții îi pune Bulgaria lui Timmermans pentru a-i susține candidatura la șefia Comisiei Europene


Premierul bulgar, Boyko Borisov (dreapta) și numărul 2 în Comisia Europeană
Premierul bulgar, Boyko Borisov (dreapta) și numărul 2 în Comisia Europeană

Premierul bulgar, Boyko Borisov s-a întâlnit dumincă noaptea cu Frans Timmermans, vicepreședintele al Comisiei Europene și aspirant la fotoliul de șef al Comisiei UE și i-a spus în ce condiții îi susține candidatura. Premierul bulgar a și înregistrat o parte din conversație.

„Am dorit să te văd pentru că se conturează un compromis – Weber la Parlament și tu – la Comisie...Știi că până azi am avut o decizie a PPE. Dar pentru mine compromisul este important. PSE este un partid de sistem ca și PPE. În acest caz nu este important cine va fi deasupră și cine dedesubt. Vorbind cinstit Weber are o experiență mai mare în Parlament iar tu – în Comisie, ca vicepreședinte. Azi am vorbit cu Pedro (Sances) cu Emanuel (Macron), (Marc) Rute, Angela (Merkel) și cu alți colegi și am ajuns la concluzia să nu ne mai încapăținăm și să ieșim cu o decizie”.

Cu aceste cuvinte i se adresează candidatului socialiștilor europeni (PSE) Frans Timmermans premierul bulgar și lider al partidului GHERB Borisov la întălnirea celor doi deduminică noaptea, întâlnire care a avut loc la reprezentanța Bulgariei de la Bruxelles.

Timmermans și-a exprimat acordul, informează mediile sofiote. El a declarat că a colaborat bine cu autoritățile bulgare: „întotdeaună am fost direct și mi-am exprimat admirația pentru tot ce faci în combaterea corupției și crimei organizate în țara ta. Am avut discuții deschise și de aceea prețuiesc prietenia noastră.” La finalul întălnirii însă Timermans s-a întors spre cameră și a declarat că nu este sigur dacă este bine să se înregistreze.

La începutul summitului Borisov s-a declarat ferm împotrivă alegerii lui Timmermans în postul de președinte al Comisiei Europene.

Agenția Mediapool informează că premierul bulgar a cerut în schimbul sprijinului pentru candidatul PSE, renunțarea la monitorizare și aderarea Bulgariei la zona Schengen.

Rolul lui Timmermans în realizarea acestor doleanțe ale Sofiei este foarte important pentru că el a criticat foarte aspru Polonia, Ungaria și România pentru guvernarea autoritară și nerespectarea supremației legii. Pe de altă parte, Olanda a fost până acum împotrivă aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG