Linkuri accesibilitate

Ce date va conține „pașaportul” Covid-19


Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, spune că certificatul nu va conține doar date despre vaccinarea populației

Executivul Uniunii Europene va propune săptămâna viitoare ca noile certificate COVID-19 să combine informații privind vaccinarea, recuperarea după boală și rezultatele testelor pentru a evita discriminarea între cetățeni, a spus un înalt oficial, citat de Reuters.

„Lucrăm la un certificat - nu este un pașaport - dar nu este vorba doar de vaccinare. Este vorba de recuperarea persoanele care au avut boala, vaccinare sau testare”, a declarat joi comisarul european pentru justiție Didier Reynders.

„Nu avem vaccin obligatoriu, deci refuzul vaccinării este posibil. Și nu avem pentru moment capacitatea de a organiza vaccinarea pentru toți oamenii care doresc să fie vaccinați. Nu vrem să avem nicio discriminare".

Ideea unui „pașaport de vaccinare” a fost intens dezbătută în ultimele săptămâni de către oficialii Uniunii Europene, dar și de reprezentanții unora dintre statele membrie.

Țările din sudul continentului, în special Grecia, au insistat pentru implementarea unui astfel de document, despre care a precizat că este vital pentru sesonul estival din 2021.

Grecia, de altfel, a anunțat, săptămâna aceasta, că va deschise sezonul turistic din mai, una dintre condițiile de acces în țară fiind vaccinarea turiștilor.

Cei 27 de lideri ai statelor membre europene au convenit asupra regulilor pentru acest document la finele lunii februarie.

În jur de 5% din populația Uniunii Europene a fost vaccinată până în prezent, mai notează Reuters, în condițiile în care ținta blocului comunitar e de a imuniza 70% din populație adultă până în toamnă.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG