Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană: Economia României încetinește în 2023, iar deficitul va fi de 6,3% din PIB


Sediul Comisiei Europene din Bruxelles.
Sediul Comisiei Europene din Bruxelles.

Creşterea economică a României va încetini la 2,2% în 2023, arată prognoza de toamnă a Comisiei Europene. Mai mult, autoritățile de la Bruxelles estimează că deficitul bugetar va depăși anul acesta 6,3 din PIB.

Creșterea economică a României va încetini din cauza inflației ridicate care limitează puterea de cumpărare, a condițiilor stricte de creditare și a cererii de produse de pe piețele externe, precizează prognoza de toamnă a Comisiei Europene.

Estimarea Comisiei Europene arată o ajustare a celei făcute la începutul lui 2023, când autoritățile de la Bruxelles preconizau o creștere economică pentru România de 2,5%.

Pe de altă parte, specialiștii Comisiei Europene cred că economia românească își va relua creșterea în 2024 și 2025, pe fondul creșterii investițiilor și consumului populației.

De asemenea, Comisia estimează deficitul bugetului la 6,3% din PIB în 2023. Pentru următorii ani prevede o scădere a deficitului la 5,3% în 2024, respectiv la 5,1% în 2025, datorată măsurilor fiscale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Principalele măsuri includ o creștere a impozitării societăților, o eliminare parțială a regimurilor fiscale preferențiale pentru sectoarele construcțiilor și agriculturii, precum și eliminarea cotelor reduse de TVA pentru anumite bunuri și servicii.

Comisia Europeană se mai așteaptă ca la finalul anului datele să arate o creștere a salariilor, atât în sectorul public, cât și în cel privat, tendință care ar urma să continue în 2024.

Specialiștii Comisiei se așteaptă la o scădere lentă a inflației în următorii doi ani. În 2023, inflaţia generală ar urma să fie de 9,8%, urmând ca apoi să ajungă la 5,9% în 2024 şi la 3,4% în 2025.

La nivel european, prognoza de toamnă prevede o creştere a PIB-ului în 2023 la 0,6% atât în UE, cât şi în zona euro, cu 0,2 puncte procentuale sub previziunile de vară ale Comisiei.

În 2024, se estimează că PIB-ul UE se va îmbunătăţi și va ajunge la 1,3%. Aceasta este încă o revizuire descendentă de 0,1 puncte procentuale, faţă de prognoza din vară. În zona euro, creşterea PIB-ului este proiectată să fie uşor mai scăzută, la 1,2%.

În 2025, odată cu diminuarea inflaţiei şi a înăspririi politicii monetare, se aşteaptă ca creşterea să se întărească la 1,7% pentru UE şi 1,6% pentru zona euro.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG