Linkuri accesibilitate

Ce enervant e Cioloș că n-ai cum să te iei de el 


„Ce dezamăgire pe haini că nu-i găsesc nimic lui Dacian Cioloș...plus că se vede că se tunde singur”
„Ce dezamăgire pe haini că nu-i găsesc nimic lui Dacian Cioloș...plus că se vede că se tunde singur”

Scrisesem deja, pe blogul în engleză pe care l-am lansat la Bruxelles în perspectiva alegerilor europene din România, despre alianța dintre Plus, partidul lui Dacian Cioloș, și USR. S-au cuplat în weekend, s-au îmbrățișat, iar eu explicasem acolo pentru anglofoni ce implică asta și cine e Cioloș.

Pe lângă poziția USR-ului de subordonare față de Cioloș, decisă prin mersul împreună la alegeri și care nemulțumește pe mulți din membrii care au ținut la democrația internă a grupului (în USR au fost alegeri democratice, la Cioloș însă lista a fost decisă central), mai spuneam și că USR, aliindu-se cu Plus, nu a luat în seamă un factor de risc important: eventuala intrare în cursă a lui Traian Băsescu pentru PMP.

Dacă Băsescu intră în cursă pentru europarlamentare, ținta lui nu vor fi alegătorii PSD (aceia se scurg spre Ponta, oricum) și nici PNL-ul (aceia sunt membri în PPE, ca și UDMR și PMP-ul lui Băsescu), ci în bună parte alianța lui Cioloș cu USR.

Vicleanul Băsescu nu se teme de o înfruntare publică, are atu-ul grosolăniei și ar putea să-l diminueze pe Cioloș în orice ciocnire, amintindu-i că l-a creat, că l-a făcut Comisar European slujindu-se de alții și făcând tot felul de aluzii neverificabile, dar purtătoare de dezastru.

Mai mult, Băsescu, pe lângă faptul că posedă, după un deceniu la putere, vocabularul instituțiilor UE și cunoaște toate sforile acolo, mai posedă și cheia accesului la PPE, cel mai puternic grup din Parlamentul European. Coaliția Cioloș-USR ar trebui să-și negocieze, odată trecute alegerile europene, afilierea la unul din partidele din Parlamentul European, însă singurele opțiuni evidente sunt PPE sau ALDE.

În cazul unei înfruntări publice Băsescu-Cioloș în campania de dinainte de europarlamentare, USR va avea mai mult de pierdut din alianța cu PLUS decât dacă își urma drumul singur. Mai mult, nu ar avea nimic de zis și nici cum să intervină.

Rămâne varianta providențială, în care Băsescu va decide să nu participe, lăsând PMP să dispară. Atunci alianța Cioloș-USR nu va avea adversar în tabăra presupusă reformistă. Nu știm însă ce va decide Băsescu, iar USR a ales prematur să intre într-un mecanism care, în caz de derapaj, îi va scăpa cu totul de sub control.

Oricum e clar că nu există “Plus", ci există doar "Lista Cioloș". Fără Cioloș, “Plus" dispare. “Plus" nu are identitate, "Lista Cioloș" ar fi avut una.

Deocamdată, însă, nu are nimeni ceva concret să-i reproșeze. Ce dezamăgire pe haini că nu-i găsesc nimic lui Cioloș. E frugal, fără pofte de lux plătit de alții, s-a văzut cât a fost prim ministru: creme de frumusețe nu a comandat, bou Kobe nu mănâncă, ba chiar își aducea slană și ceapă de-acasă. Sigur că se pricepe la ceapă, în județul lui există singurul sat din lume unde a fost ridicat un monument cepei. Dar nici de aia nu te poți agăța, căci a fost făcut pe banii oamenilor.

Plus că se vede clar că se tunde singur.

XS
SM
MD
LG