Linkuri accesibilitate

Ce negociază Tăriceanu cu Viorica Dăncilă. Ieșirea de la guvernare sau o alianță în trei, a stângii, cu ProRomânia?


Călin Popescu Tăriceanu își joacă supraviețuirea în politică, mai degrabă decât candidatura la prezidențiale
Călin Popescu Tăriceanu își joacă supraviețuirea în politică, mai degrabă decât candidatura la prezidențiale

Călin Popescu Tăricenu negociază cu Viorica Dăncilă condiții maximale pentru rămânerea la guvernare - sprijinirea unui unic candidat al stângii, adică pe el însuși, și o alianță electorală până în 2020. Altminteri, ALDE amenință cu intrarea în opoziție

Călin Popescu Tăriceanu luptă pentru supraviețuirea sa politică și a partidului pe care l-a creat în timpul alegerilor prezidențiale din urmă cu cinci ani. ALDE, formațiunea aflată mereu în trena liderului său, Călin Popescu Tăriceanu, și a PSD-ului, care i-a oferit guvernarea, riscă să nu mai intre în Parlament la alegerile parlamentare din 2020.

De o săptămână, C.P.Tăriceanu negociază cu PSD și cu ProRomânia formarea unei alianțe electorale care să sprijine candidatura președintelui Senatului la Palatul Cotroceni. Tăriceanu este cotat în cel mai recent sondaj de opinie, al IMAS, cu 14%, dublu față de estimarea votului pe care l-ar întruni la alegerile prezidențiale Viorica Dăncilă, candidata PSD.

Potrivit unor surse ALDE, amenințarea cu ieșirea de la guvernare a formațiunii conduse de Tăriceanu ar avea valabilitate doar pe perioada campaniei electorale, urmând ca, după alegerile prezidențiale, să se negocieze formarea unui guvern de uniune națională, eventual, a unui guvern al stângii.

Călin Popescu Tăriceanu a fost, până în timpul mandatului său de premier, între 2005 și 2008, un politician de dreapta, însă alierea cu PSD l-au transformat într-un politician care a adoptat măsuri de stânga. Pentru un candidat la prezidențiale al unei coaliții PSD-ALDE-ProRomânia, Tăriceanu ar avea un bazin limitat la voturile electoratului de stânga, aflat în scădere.

Majoritatea din Parlament se pierde, în condițiile în care PSD are doar 207 parlamentari de unul singur, iar pentru supraviețuirea în cazul unei moțiuni de cenzură este nevoie de 233 de voturi în tabăra Guvernului.

Argumentele PSD

Social-democrații sunt încă partidul cu cei mai mulți aleși în teritoriu, chiar dacă în sondaje se află în picaj, iar după alegerile europarlamentare nu au recuperat procente. Viorica Dăncilă nu renunță la candidatura sa la Palatul Cotroceni.

  • Se pare, potrivit relatărilor din interiorul partidului, că liderii locali ai PSD nici nu se gândesc să-i cedeze lui Călin Popescu Tăriceanu postul de candidat la prezidențiale, în condițiile în care infrastructura social-democraților contează în mobilizarea oamenilor la vot.
  • PSD are la îndemână voturile UDMR, dacă îi convinge pe liderii Uniunii maghiarilor să revină în cadrul unui protocol de colaborare, care a fost denunțat, din rațiuni electorale, în ajunul alegerilor europarlamentare.
  • PSD amenință, la rândul său, că l-ar putea înlocui pe Călin Popescu Tăriceanu din funcția de președinte al Senatului, în cazul în care ALDE trece în opoziție.
  • Plecarea de la guvernare a ALDE înseamnă și părăsirea posturilor de miniștri, de secretari de stat și de șefi în agențiile guvernamentale sau în teritoriu, o postură care i-ar crea lui Tăriceanu demobilizarea militanților din partid tocmai în pragul alegerilor.

Constrângerile PSD

PSD ar urma să guverneze singur, în cazul în care, într-adevăr, ALDE s-ar retrage din coaliție. Astfel, ar fi o țintă mult mai vulnerabilă a opoziției în campanie și ar deconta de unul singur guvernarea.

Marea problemă a social-democraților însă este partidul condus de Victor Ponta, cel care a acumulat peste 20 de parlamentari, toți de la PSD. Exodul social-democraților spre formațiunea pe care fostul premier a înființat-o în vara lui 2018 pare să nu se oprească, mai cu seamă pe fondul temerii că, la un PSD în constricție, locurile pe listele electorale vor fi mult mai puține. Dacă se păstrează trendul descendent al PSD, la alegerile parlamentare din 2020 s-ar putea ca nici măcar jumătate din actualele mandate de primari și de parlamentari să nu mai fie valabile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG