Linkuri accesibilitate

Ce pași trebuie făcuți săptămâna aceasta pentru a forța îndepărtarea lui Trump din funcție


Suporterii lui Trump forțează bariele spre Capitoliu
Suporterii lui Trump forțează bariele spre Capitoliu

Democrații din Congres vor încerca săptămâna aceasta să-l oblige pe Donald Trump să plece din funcție, fie presându-l pe vicepreședintele Mike Pence să invoce Amendamentul 25, fie punându-l sub acuzare, a doua încercare de destituire, după ce susținătorii săi au asaltat clădirea Capitolului.

Ce este de așteptat să se întâmple în următoarele zile:

Camera Reprezentanților

  • Luni: Introducerea Rezoluției prin care i se cere lui Pence să activeze Amendamentul 25

Lui Mike Pence i se va solicita prin această rezoluție să convoace și să mobilizeze Cabinetul pentru a activa Amendamentul 25, prin care președintele este declarat incapabil să-și îndeplinească atribuțiile.

Rezoluția, elaborată de democratul Jamie Raskin, îl acuză pe Trump că a făcut presiuni asupra oficialilor electorali pentru a răsturna înfrângerea suferită în alegeri și i-a încurajat pe susținătorii săi să meargă la Capitoliu.

Camera urmează să fie convocată într-o sesiune „pro forma” la ora 11 a.m., când se așteaptă să fie prezenți puțini membri, scrie Reuters.

Este probabil ca republicanii să blocheze încercarea de a adopta rezoluția.

Președintele Camerei, democrata Nancy Pelosi, și liderul republicanilor, Kevin McCarthy, au programat întâlniri private după-amiază cu membrii lor.

  • Marți: Votul pentru cererea activării Amendamentului 25

Dacă republicanii blochează primele acțiuni, Camera Reprezentanților va organiza un vot oficial, marți, potrivit lui Pelosi. Se așteaptă ca măsura să treacă de Cameră, unde democrații dețin o majoritate de 222-211.

Votul ar pune presiune asupra lui Pence, dar nu l-ar obliga să acționeze. Are timp 24 de ore să răspundă.

Pence a respins cererile lui Trump de a împiedica Congresul să certifice victoria președintelui ales, Joe Biden, iar cei doi nu vorbesc în prezent, spun surse, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, nu este clar dacă Pence ar fi dispus să invoce cel de-al 25-lea Amendament sau dacă va primi sprijin de la suficienți membri ai Cabinetului.

  • Miercuri: Impeachment-ul

Presupunând că Pence nu acționează, Camera va supune ulterior la vot punerea sub acuzare , a spus Pelosi.

Reprezentanții democrați Ted Lieu, David Cicilline și Jamie Raskin au introdus un articol de punere sub acuzare care solicită demiterea lui Trump din funcție din cauza „incitării la insurecție”. Măsura are sprijinul a peste 200 de democrați.

Comitetul pentru Regulamentul al Camerei va stabili regulile pentru dezbatere și votare la etaj, eveniment care ar putea avea loc miercuri, cel mai târziu joi.

Moțiunea de punere sub acuzare va trece probabil la Cameră, dat fiind sprijinul puternic în rândul democraților, cei care controlează Camera. Acest lucru l-ar face pe Trump să fie singurul președinte american care va fi acuzat de două ori.

Senat

Acuzarea conduce la un proces în Senatul SUA, care la începutul acestui an l-a achitat pe Trump în prima sa acuzare.

Ar fi nevoie de un vot de două treimi pentru a-l condamna pe Trump și pentru a-l scoate din funcție. Asta înseamnă că toți cei 50 de democrați și cel puțin 17 dintre cei 50 de republicani ar trebui să voteze pentru condamnare. De duminică, doar doi republicani din Senat au declarat public că Trump nu ar trebui să-și îndeplinească mandatul până la final.

Timpul este, de asemenea, o problemă, deoarece mandatul lui Trump se încheie oficial pe 20 ianuarie.

Senatul este obligat să ia în considerare punerea sub acuzare imediat după ce o primește de la Cameră, dar nu are obligația să se întrunească până pe 19 ianuarie.

Asta înseamnă că Senatul ar urma să fie ocupat cu destituirea lui Trump în primele săptămâni de mandat ale lui Biden, mai degrabă decât să voteze nominalizările în Cabinet și alte priorități politice, cum ar fi răspunsul la pandemia COVID-19.

Camera ar putea evita acest scenariu așteptând pur și simplu timp de 100 de zile ca să trimită acuzația de destituire, așa cum a sugerat duminică la CNN reprezentantul democrat James Clyburn. Această mișcare ar permite Congresului să se concentreze pe agenda lui Biden.

Până când Senatul va lua în discuție acuzația de destituire, Trump va fi plecat de mult de Casa Albă. Dar dacă ar vota pentru condamnare, el ar fi împiedicat să ocupe funcții publice în viitor.

XS
SM
MD
LG