Linkuri accesibilitate

Ce poate învăța România de la Israel, Marea Britanie și SUA: să îi vaccineze mai întâi pe cei vulnerabili


După vaccinarea masivă a populației, viața a revenit la normal în Israel
După vaccinarea masivă a populației, viața a revenit la normal în Israel

Israelul, Marea Britanie și SUA au vaccinat cei mai mulți oameni până acum. Statisticile de la Our World in Data arată că după vaccinarea unui mare număr de oameni, infectările și decesele au scăzut. În România, deși vaccinarea este un „succes”, potrivit autorităților, numărul deceselor a crescut.

Caracteristica comună a celor trei țări este un sistem de sănătate bine pus la punct, dar și prioritizarea persoanelor vulnerabile și a bătrânilor la vaccinare.

În România, numărul deceselor și al infectărilor zilnice a crescut în ultima lună, cu toate că numărul dozelor de vaccin administrate a crescut. În medie, zilnic mor peste 140 de persoane, iar acum trei zile a fost înregistrat un record al deceselor de la debutul pandemiei-237 în 24 de ore. În secțiile ATI numărul persoanelor internate rămâne crescut, la o medie de 1.400 pe zi. În țara noastră, peste 2,8 milioane de persoane au fost vaccinate cu prima sau a doua doză, potrivit datelor oficiale, ceea ce înseamnă aproximativ 10% din populație.

Israelul, o poveste de succes: numai 4 decese și 137 cazuri noi

Cel mai mult a vaccinat Israelul, țară cu 9 milioane de locuitori: aproximativ 62% din populație. Oamenii de știință susțin că Israelul poate fi luat drept o poveste de succes care arată că un număr crescut de vaccinări poate scoate țara din pandemie.

În momentul în care jumătate din populația de peste 60 de ani este vaccinată, atunci scade mult numărul de infecții și spitalele sunt decongestionate de numărul mare de internări în stare gravă.

Ultimele date de pe Our World in Data arată că pe 20 aprilie în Israel au fost 137 de cazuri noi de infectări și 4 decese de covid.

Un studiu publicat în Revista Nature arată că după inițierea campaniei de vaccinare în 20 decembrie 2020, numărul de vaccinuri administrate pe zi a crescut progresiv, de la aproximativ 50.000 la început la peste 150.000 până la 24 decembrie și a ajuns la maximum 231.010 vaccinări pe 21 ianuarie 2021.

Datele arată că până la 7 ianuarie 2021, aproape 70% din populația de peste 60 de ani fusese deja vaccinată cu cel puțin prima doză, iar până la 24 februarie aproximativ 81% din această populație era vaccinată cu ambele doze.

Același studiu arată că numărul de noi cazuri de infectare cu COVID și de spitalizări a scăzut progresiv odată cu vaccinarea la grupa de 60 plus a scăzut.

Numărul infectărilor cu covid în ultimele 7 zile
Numărul infectărilor cu covid în ultimele 7 zile

Cercetarea mai scoate în evidență că numărul de cazuri COVID-19 și a spitalizărilor persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani a scăzut mai repede în orașele vaccinate mai devreme comparativ cu orașele vaccinate târziu. De exemplu, în orașele vaccinate timpuriu, a existat o scădere de 88% la cazuri și de 79% la spitalizările severe comparativ cu perioada de vârf, în timp ce în orașele vaccinate mai târziu a avut loc o scădere mai mică de 78% la cazuri și 66% la spitalizările severe.

Ceea ce trebuie să înțeleagă celelalte țări, în special țările europene, SUA și țările dezvoltate din Asia, este că dacă ajung la o acoperire de 50% în rândul adulților peste 60 de ani, vor observa o scădere bruscă a cazurilor severe și se vor asigura că spitalele nu vor mai fi ocupate, a spus profesorul Dan Yamin de la Universitatea din Tel Aviv pentru The Times of Israel.

Campania de vaccinare a Israelul a fost ajutată mult și de buna organizare a sistemului de sănătate în care sunt înregistrați toți oamenii.

Israelul are cele mai multe persoane vaccinate
Israelul are cele mai multe persoane vaccinate

Marea Britanie a vaccinat persoanele vulnerabile cu prioritate

Un alt exemplu de bună practică este Marea Britanie, unde peste 10 milioane de persoane din au primit a doua doză de vaccin Covid-19. Asta înseamnă că peste 19% dintre adulții din Marea Britanie sunt acum complet vaccinați, în timp ce aproape 33 de milioane de oameni au primit prima doză. În total, aproximativ 48% din populația a fost vaccinat cu una sau două doze, iar din acest motiv restricțiile au fost ridicate treptat.

În urmă cu două zile, Marea Britanie a înregistrat doar patru decese, cel mai mic număr de decese în decurs de 28 de zile de la un test pozitiv din 7 septembrie 2020 încoace.

Succesul programului de vaccinare nu este un accident. Se rezumă la o planificare atentă, dublată de munca grea și determinarea doctorilor, a asistenților medicali și a nenumăraților alți membri ai personalului din spitale și din centrele de asistență medicală”, a declarat Sir Simon Stevens, directorul executiv al sistemului național de sănătate din Anglia pentru BBC.

Până acum, Marea Britanie a vaccinat persoanele de peste 50 de ani, dar organizat pe grupe de vârstă și cu prioritate pentru persoanele din casele de bătrâni, persoanele vulnerabile și medicii. Acum urmează la vaccinare persoanele cu vârsta sub 50 de ani. În Marea Britanie, vaccinarea a mers în paralel cu măsurile de protecție mai drastice.

SUA au reușit să scadă numărul infectărilor zilnice

În SUA, procentul celor vaccinați cu două doze este de aproximativ 26%, iar pentru cei vaccinați doar cu prima doză procentul este de 40%, potrivit ultimelor date de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor, citate de CNN. În total, 200 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în întreaga Americă.

Numărul de infectări rămâne însă ridicat în SUA, media zilnică fiind de peste 62.900 de infecții cu Covid-19, însă a scăzut foarte mult față de lunile ianuarie-februarie când era de 200.000 de infectări zilnice. Potrivit datelor oficiale, în prezent peste 43.000 de americani sunt spitalizați. În ultima săptămână SUA au raportat mai mult de 4.900 de decese Covid-19 înregistrate în toate statele.

Numărul de infectări este în creștere în rândul tinerilor, care sunt mai afectați de noile tulpini ale coronavirusului. Medicii spun că noile variante au fost detectate în toate statele, iar un al patrulea val de pandemie se apropie.

În America, prioritar au fost vaccinați bătrânii și persoanele vulnerabile, iar în unele state cum este Washington mai mult de jumătate dintre aceste persoane au fost vaccinate.

O veste bună este că două treimi din persoanele cu vârsta peste 65 de ani sunt complet vaccinate și mai mult de jumătate din persoanele peste 50 de ani s-au vaccinat cu prima doză de vaccin Covid 19 ”, a spus dr. Umair Shah, secretarul de sănătate din Washington.

Pentru ca virusul să nu se mai răspândească ar trebui ca undeva înyre 70% și 85% din populație să fie imunizată, după cum a delcarat recent epidemiologul Anthony Fauci.

România a vaccinat doar un sfert din persoanele vulnerabile

Potrivit datelor de la Centrul Național pentru campania de vaccinare arată că până acum au fost vaccinare 584.918 persoane vulnerabile care au primit prima doză, în timp ce 680.493de persoane peste 65 de ani au fost imunizate cu prima doză.

De asemenea, au mai fost vaccinate 35.352 de persoane din centre sociale și rezidențiale, 26.683 de persoane care sunt nedeplasabile și care sunt vaccinate la domiciliu cu echipe mobile și 614 de persoane fără adăpost. În total, un număr 1.328.060 de persoane care sunt în categoria celor vulnerabili au fost vaccinate. Numărul total al persoanelor vulnerabile este de aproximativ 5 milioane de persoane.

Asta înseamnă că România a vaccinat cu aproximatie doar un sfert din populația vulnerabilă, de peste 65 de ani și cu diverse boli.

Numărul de doze administrate la 100 de persoane
Numărul de doze administrate la 100 de persoane

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG