Linkuri accesibilitate

Ce restricții a impus Germania pentru românii din Alba și Cluj


Germania a introdus județele Alba și Cluj pe lista zonelor de risc, iar cetățenii care vin din aceste județe, români sau străini, sunt obligați să intre în autoizolare 14 zile.

Pe această listă de risc se află deja Bucureștiul și 12 județe din România: Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din zonele declarate de „de risc“ de autoritățile germane, oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire, sunt obligate să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile, cu minimizarea contactelor și direct la domiciliul destinat autoizolării, transmite MAE.

Respectarea obligației de autoizolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice..

De asemenea, autoritățile germane au eliminat excepția autoizolării pentru cei care prezintă un test COVID-19 negativ făcut în Germania, așa cum era până acum. Potrivit noilor dispoziții, termenul de 14 zile pentru autoizolare poate fi redus din ziua a cincea dacă se prezintă un test Covid-19 negativ. Testarea se poate face ori la medicul de familie, ori la autoritățile locale de sănătate și este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc.

Dacă persoanele care au venit din zone de risc încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 14 zile de la momentul intrării în Germania, inclusiv după o eventuală testare negativă și suspendare a carantinei inițiale, devine obligatorie autoizolarea și contactarea imediată a Autorității locale de Sănătate.

De asemenea, cetățenii care intră în Germania din zonele de risc trebuie să completeze un „formular de debarcare” – Public Health Passenger Locator Form – și să îl transmită Autorităților locale de Sănătate în termen de o zi de la sosire, astfel încât acestea să fie informate și să monitorizeze respectarea carantinei.

Varianta în limba română a acestui formular poate fi regăsită aici.

Restricțiile nu sunt valabile și pentru cei care sunt în tranzit în Germania, tranzit însemnând părăsirea rapidă a teritoriului german cu evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție: distanțare socială, igienă, mască, cu permisiunea unor scurte opriri destinate procurării de alimente sau combustibil, însă nu și pentru cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazări sau încheierea unor contracte.

În cazul neîndeplinirii obligațiilor generale sau dispozițiilor locale ale autorităților cu privire la testare, autoizolare sau tranzit, se pot aplica sancțiuni în valoare de până la 25.000 EUR.

XS
SM
MD
LG