Care e legătura între țările ai căror lideri neagă realitatea epidemiei de coronavirus? întreabă, la Bruxelles, La Libre Belgique. Răspunsul este: fotbalul.
În Brazilia, Bielorusia, Burundi, Nicaragua și Turkmenistan liderii autoritari locali repetă că virusul nu există, sau că e benign. În toate acestea, cu excepția Braziliei, încă se țin meciuri de fotbal (sau defilări de cai în Turkmenistan, cf. foto), chiar dacă stadioanele sunt aproape goale, iar în Nicaragua meciurile au loc fără spectatori.
Nu doar că e negată epidemia, dar Turkmenistanul, republică ex-sovietică, dictatură închisă și ferită de lumea exterioară, susține că nu are nici măcar un singur caz de Covid-19. Dar nu e de mirare: Turkmenistanul a negat întotdeauna chiar și că ar avea vreun caz de sida.
Dictatorul turkmen, Gurbanguli Berdîmuhammedov, le-a sugerat în schimb supușilor săi să se purifice cu fum de harmal, o plantă cu viruți medicinale. Cât despre președintele din Burundi, în Africa, Pierre Nkurunziza, el asigură că țara lui se bucură de protecția directă a lui Dumnezeu.
Despre toți aceștia, dar mai ales despre Brazilia lui Bolsonaro, Project Syndicate oferă o interesantă analiză: Fascismul pe timp de pandemie.
Bielorusia și vodka lecuitoare
Tot așa, președintele Bielorusiei, inamovibilul Aleksandr Lukașenka, la putere de un sfert de secol, din 1996, a spus recent unei adunări de oficiali ai guvernului de la Minsk că virusul poate fi «otrăvit» cu vodcă («травить» коронавирус водкой). «Dar nu trebuie băută la muncă», a precizat el. Pentru că munca este cea mai importantă: «Oamenii de pe tractor lucrează, nimeni nu vorbește despre virus. Tractorul te vindecă de orice! Câmpul ne lecuiește pe toți!» — a adăugat Lukașenka.
În vremea aceasta, la Bruxelles, într-o lume mai ancorată în realitate, Uniunea Europeană a organizat luni un teledon pentru dezvoltarea unui vaccin la care s-au recoltat angajamente de donații de 7,4 miliarde de euro. Despre aceasta scrie în Germania Die Welt, care, făcând un tablou al situației în Europa, notează că țările în care se constată o creștere constantă a cazurilor noi de persoane infectate sunt acum, pe lângă Marea Britanie și, desigur, Rusia: Polonia, Suedia și România!
Armele nucleare SUA – motiv de dispută în Germania
Tot Die Welt abordează marea gâlceavă în legătură cu rachetele nucleare americane tăinuite în baze militare de pe solul Germaniei. Socialiștii, SPD, partidul asociat din “Groko”, die Große Koalition, doresc discutarea retragerii lor, dar, cum o scrie Die Welt, ministrul de externe Heiko Maas, un important și popular politician socialist, s-a pronunțat împotriva conducerii propriului său partid și pentru menținerea armamentului nuclear american, conform angajamentelor Germaniei în cadrul NATO.
Norbert Walter-Borjans, unul din cei doi preşedinţi ai SPD, spusese în ediţia de duminică a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung că el apără " o poziţie clară împotriva staţionării în Germania şi, bineînţeles, a utilizării armelor nucleare".
Dar și Rolf Mützenich, preşedintele grupului parlamentar SPD, a afirmat că "armele nucleare pe teritoriul german nu întăresc securitatea noastră, ci dimpotrivă: e timpul ca Germania să excludă pe viitor staţionarea lor", a spus el duminică în cotidianul Tagesspiegel.
Heiko Maas, însă, în calitatea sa de ministru de externe, a intervenit în dezbatere, amintind care sunt angajamentele țării în cadrul NATO.
Trump numește un general ambasador în Ucraina
Rămânând în domeniul militar și diplomatic, Donald Trump și-a anunțat intenția de a-l numi ambasador în Ucraina pe generalul în rezervă Keith Dayton, confirmând ceea ce scrisese Kiev Post încă de pe 1 mai.
Keith Dayton este actualul consilier al lui Trump pentru Ucraina și director al George C. Marshall European Center for Security Studies in Germania. El va trebui să primească confirmarea Senatului.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a salutat decizia lui Trump. Postul era neocupat de un an, pe fundalul înrăutățirii relațiilor Washington-Kiev în urma revelațiilor că Donald Trump ar fi făcut presiuni asupra lui Volodimir Zelenski pentru a-l forța să deschidă o anchetă în legătură cu activitatea trecută în Ucraina a fiului rivalului său democrat Joe Biden.
Procedura de impeachment inițiată de democrați împotriva lui Trump a fost respinsă de majoritatea republicană din Senat.
SUA nu au mai avut ambasador la Kiev de când Trump a demis-o pe Marie Yovanovitch, în mai 2019, pentru că ea ar fi refuzat să participe la tentativa de compromitere a familiei Biden.
Dayton, în vârstă de 71 de ani, cunoaște regiunea pentru că a mai fost atașat militar la ambasada din Moscova. La Moscova, Rossiiskaia Gazeta (RG), ziarul care reprezintă neoficial punctul de vedere al Kremlinului, scrie că Dayton a mai fost însărcinat în trecut cu coordonarea securității intereselor SUA în Israel. Postul de la Kiev se arată astfel a fi de o maximă importanță, dată fiind persoana celui numit, iar RG mai precizează că Dayton vorbește rusa și germana.
În paralel, Donald Trump l-a numit pe ambasadorul din Belgia, Ronald J. Gidwitz, ca ambassador interimar pe lângă UE. Precedentul ambasador la UE, în Bruxelles, Gordon Sondland, fusese concediat de Trump în februarie deoarece depusese mărturie în Congres împotriva sa, în timpul procedurilor de impeachment.
Moscova nu crede în Covid-19
În Rusia, guvernul și Putin par să înțeleagă abia acum amploarea crizei. Rusia a devenit, cum o anunță Le Monde, țara europeană cu cel mai mare număr de infecții noi.
Atât guvernul, cât și Putin, au acționat până acum de parcă s-ar fi așteptat într-adevăr ca epidemia să treacă singură, încurajând în același timp teorii conspiraționiste. De altfel, televiziunea de stat a renunțat (fapt fără precedent) să reprogrameze emisiunea de 1 mai a lui Nikita Mihalkov, în care bătrânul cineast sprijin dintotdeauna al puterii, fie în timpul URSS-ului, fie astăzi, lansa cele mai grotești acuzații împotriva lui Bill Gates,
Agenția Bloomberg are o interesantă și detaliată analiză a modului dezastruos în care Putin a eșuat în a controla criza combinată a pandemiei și a prăbușirii prețului petrolului precum și a ce ar putea însemna asta pentru viitorul lui și al Rusiei.
Doppelgäbänger în Coreea
În sfârșit, The Guardian, la Londra, are un articol hilar despre cum fugarii nord-coreeni din Coreea de Sud, considerați de obicei experți în tot ce ține de arcanele politicii nordului, își fac acum mea culpa public, după ce au tot anunțat că dolofanul dictator Kim Jong-un ar fi mort sau grav bolnav, ca deodată el să apară fumând amuzat trabuce prin combinate de îngrășăminte.
Mai pusesem întrebarea dacă nu cumva Kim Jong-un are o sosie. Se știe că AI dă rateuri și că programele de recunoaștere facială nu funcționează dacă intervine ceva perturbant: fața schimonosită de plâns, de pildă, sau ochii prea rimelați.
Așa este și cu plinuțul dictator hăhăitor: cum să știi că-i el, dacă nu i se văd niciodată ochii? Sunt pitiți în pliuri, nici un soft de recunoaștere nu funcționează dacă-i arăți o minge cu gură și fără ochi.
Facebook Forum