Linkuri accesibilitate

Ce șosele s-au construit cu fondurile UE în ultimii 17 de ani și în ce stadiu sunt șantierele care trebuie terminate până în 2026


România se află într-o cursă contracronometru pentru a cheltui, până în 2027, aproximativ 11 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană pentru infrastructura de transport. Președintele executiv al asociației Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea, spune că majoritatea marilor obiective sunt întârziate.

Din cele peste 100 de miliarde de euro pe care România le-a primit încă de dinainte de aderare de la Uniunea Europeană, aproape un sfert sunt pentru infrastructură.

Doar prin PNRR (Planul Național de Redresare Economică) - planul post Covid aprobat în 2021 - Comisia Europeană a pus la dispoziția Ministerului Transporturilor peste 6 miliarde de euro. Sumele trebuie cheltuite pentru construirea de noi drumuri și căi ferate mai bune.

De cheltuirea sumei într-un mod eficient și la timp prin PNRR, adică până în 2026, sunt responsabile două dintre instituțiile subordonate Ministerului Transporturilor - CFR Infrastructură și Compania Națională de de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Cele peste 6 miliarde de euro au fost contractate de cele două, iar lucrările sunt în toi în multe zone ale țării.

La one2one, președintele executiv al asociației neguvernamentale Pro Infrastructură, Ionuț Ciurea, explică stadiul în care se află principalele proiecte după ce în primele luni ale anului, organizația sa a filmat din aer și de la sol, șantierele cele mai importante, inclusiv cel al construirii Autostrăzii Moldovei – A7, de la Ploiești la Siret.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG