În PSD au avut loc mai multe discuții informale privind poziționarea partidului față de problema pensiilor speciale, dar și de cea legată de adoptarea bugetului de stat.
Varianta pe care se va merge în privința pensiilor speciale este ca partidul să propună impozitarea pensiilor care nu se bazează pe principiul contributivității cu un procent care poate ajunge până la 90%. În cazul în care această soluție este respinsă de cei de la PNL și USR, deputații PSD din Comisia de Muncă, unde se discută azi două proiecte de lege privind pensiile speciale, au primit mandat să voteze eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor.
„Vrem să terminăm cu această temă, că PSD apără pensiile speciale. Votăm și noi eliminarea tuturor pensiilor speciale, apoi legea o să fie atacată la Curtea Constituțională. Știm că există decizii ale instanțelor, dar și ale CCR, legate de pensiile magistraților, grefierilor sau ale celor din personalul diplomatic. Dacă noi votăm pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale și legea pică la CCR, pensiile speciale rămân în vigoare. Dacă asta își doresc cei de la PNL și USR, asta votăm. Dar, în realitate, nu se va elimina nimic și vom vota degeaba dacă proiectul va pica la CCR”, au declarat pentru Europa Liberă surse din PSD.
Potrivit acestui scenariu, inclusiv pensiile speciale ale aleșilor locali pot să fie salvate dacă legea o să fie declarată neconstituțională. Dacă legea privind eliminarea acestor pensii nu este promulgată până la 1 ianuarie 2020, aleșii locali își depun deja dosarele de pensionare. Aceștia mizează pe faptul că un drept câștigat o să fie mai greu de anulat ulterior.
Înaintea ședinței din Parlament, președintele Comisiei de Muncă a fost chemat în biroul președintelui Marcel Ciolacu pentru a i se explica cum trebuie să se poziționeze.
Adrian Solomon, președintele Comisiei de muncă, a făcut săptămâna trecută o pledoarie în favoarea pensiilor speciale și a cerut amânarea discutării proiectului până se primește un răspunde la guvern privind impactul bugetar. Deputatul PSD a spus la finalul ședinței de săptămâna trecută că tema o să fie reluată în luna februarie. Planurile s-au schimbat după decizia venită din partea conducerii PSD, Solomon fiind avertizat că riscă să piardă șefia Comisiei dacă nu respectă noua linie a partidului.
Europa Liberă l-a întrebat pe premierul Ludovic Orban dacă nu există acest risc în privința pensiilor speciale ale aleșilor locali, iar răspunsul a fost că „depinde de forma în care legea este adoptată”.
„Decizia politică a partidului este ca pensiile speciale să fie calculate pe baza principiului contributivității și asta este decizia noastră politică, să permitem plata pensiilor de serviciu pentru cadrele militare”, a fost poziția premierului Ludovic Orban.
PSD amenință Guvernul
Premierul Ludovic Orban a anunțat ieri că Guvernul este pregătit să-și angajeze răspunderea pe legea bugetului de stat pe 23 decembrie. Social-democrații consideră că evitarea dezbaterilor din Parlament prin angajarea răspunderii nu este normală și vor folosi toate mijloacele pentru a o amâna.
Decizia privind data la Guvernul își angajează răspunderea în Parlament nu aparține Executivului, ci Birourilor Permanente Reunite. PSD are majoritate în cadrul acestui for de conducere a Parlamentului, dacă mizează și pe votul lui Teodor Meleșcanu. Președintele Senatului activează deja ca afiliat al grupului PSD. Dacă Birourile Permanente decid ca angajarea să aibă loc la o altă dată, guvernul nu se poate opune unei astfel de decizii luate de conducerea Parlamentului.
„Nu înțelegem cum ne obligă pe noi Orban să stabilim data angajării răspunderii pe 23 decembrie. Decizia nu este la el, ci la noi. Noi putem să propunem un termen de 40 de zile pentru depunerea amendamentelor și atunci angajarea răspunderii are loc după acest termen. Varianta normală este ca Ludovic Orban să negocieze trecerea bugetului prin Parlament, în urma unei dezbateri în comisii. PSD nu se va opune adoptării cu rapiditate, până la finele acestui an. Am vorbit și cu colegii, să depunem maxim 10 amendamente în fiecare județ pentru diferite obiective locale, dar să nu fie un impact major pe buget. Dacă insistă cu angajarea răspunderii, vom veni cu un proiect în Parlament privind dublarea alocațiilor pentru copii, dar și cu alte proiecte, iar impactul bugetar o să fie mai mare”, au declarat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.
Varianta adoptării legii bugetului prin angajarea răspunderii a fost criticată și de UDMR, USR și ProRomânia. Ludovici Orban i-a chemat la negocieri pe reprezentanții USR, ALDE, UDMR, ProRomânia și PMP pentru a discuta eventualele amendamente pe care vor să le depună la legea bugetului de stat. Cele asupra cărora se ajunge la o înțelegere se vor regăsi în proiectul de buget. Potrivit celor care au participat la întâlnirea cu Ludovic Orban, premierul le-a transmis că este pregătit să treacă bugetul prin Parlament fără dezbatere.
Dacă Guvernul își va angaja răspunderea pe 23 decembrie pe legea bugetului de stat ar fi pentru prima dată după 1989 când un Executiv ar recurge la o astfel de acțiune politică.
Facebook Forum